En grøn bølge breder sig blandt fysiske artister
INTERVIEW I sommer var Lukas Graham ude med et nyt klimatiltag, hvor strøm til lys og lyd kom fra batterier drevet på vindenergi fra Vestas. Men det er ikke kun inden for musikverdenen, at de grønne vinde blæser. Fysiske scenekunstnere og nycirkusartister bliver også mere grønne i deres valg, ligesom mange sætter fokus på klima i deres forestillinger.
Af Laura Elisabeth Lind
Der rører sig meget på den bæredygtige scene. Flere fysiske artister og scenekunstnere tænker klima ind i deres forestillinger, og mange er begyndt at tænke på eget klimaaftryk. Det erfarer Christian Gade Bjerrurm, medstifter og daglig leder af Bæredygtig Scenekunst NU, en interesseorganisation, der hjælper scenekunstneriske projekter med grøn omstilling:
“Klima er 100 procent noget, som danske scenekunstnere og nycirkusartister, går mere op i. Det kan man se i de mange forskellige forestillinger, der er rundt i landet. Og flere viser også interesse for at sænke deres eget CO2 aftryk,“ siger han.
Nyt center for kulturel bæredygtighed
Der er for nyligt indgået en politisk aftale om at afsætte tre millioner kroner til et nyt center for bæredygtig omstilling i kulturen, der er klimafestivaler med fokus på kunst og klima og rundt omkring på de danske scener pibler det frem med forestillinger om klima og bæredygtighed. Nogen bevæger sig ud i skoven, på stranden eller i havet for at bruge naturen som ramme for deres forestilling. Det gælder fx. Acting for Climate, en gruppe nycirkusartister og scenekunstnere, der har bæredygtighed og klima som fokus i de forestillinger, de producerer og turnerer med.
Christian Gade Bjerrum håber, at endnu flere scenekunstnere vil gå samme vej:
“Vores vision er at gøre dansk scenekunst til den mest bæredygtige branche i verden og skubbe til en grøn dagsorden, så vi kan få teatre til at reducere deres CO2, og scenekunstnere og andre performere til at arbejde mere klimavenligt.”
Grønne saloner
Bæredygtig Scenekunst NU har derfor lavet en bred vifte af grønne bæredygtighedsguides. Og der er stor interesse i at få værktøjerne til at komme i gang med at tænke mere grønt og bæredygtigt som artist og scenekunstner.
“Vi har fået over 130 henvendelser fra folk, der gerne vil bruge guiderne til bæredygtig produktion. Det er de første skridt, man kan tage, hvis man gerne vil i en mere bæredygtig retning, men ikke rigtig ved, hvad man skal gøre,” siger Christian Gade Bjerrum og fortsætter:
“Men vi oplever ofte, at man ikke har tid eller ressourcer til gøre andet end måske lige at plukke de lavest hængende frugter, og så går man ellers i stå. Derfor laver vi nu en række saloner i et forsøg på at samle branchen, der arbejder med grøn omstilling. Her kan vi vidensdele, der er oplæg fra fagfolk og man mødes fysisk og kan få svar på en masse spørgsmål.”
CO2-beregner er ikke for alle
Statens Kunstfond stiller en CO2-beregner til rådighed målrettet den danske kunst- og kulturbranche. Og Bæredygtig Scenekunst NU har i samarbejde med Dansk Teater lanceret kampagnen og platformen“Rethink Scenekunst,” hvor man som kompagni eller teater kan oprette en profil og udregne sit CO2-aftryk. Mere end 30 teatre og organisationer er i gang med at monitorere deres CO2-aftryk med hjælp fra den nye beregner fra Rethink Scenekunst. Men Christian Gade Bjerrum erkender, at CO2-beregneren mest retter sig mod teatre og større forestillinger.
“Problemet er, at enkeltstående artister ofte ikke har tid og ressourcer til at lave de her beregninger. Og det er svært at lave et regnskab på ens virke som enkeltartist. Dybest set er det heller ikke så nødvendigt, for man er sig selv og har nok et meget lille CO2-aftryk i forhold til de store teatre. Hvis man er turneteater er det klart, at transporten bonner ud og har en stor klimabelastning,“ siger han og fortsætter:
“Men som enkeltartist og nycirkusartist er det mere nødvendigt, at man kommunikerer sine intentioner om grøn omstilling, end man laver en decideret CO2-beregning. Man må gerne skilte med, at de kostumer man har med i sin forestilling, ikke kommer fra et sted med børnearbejde på den anden side af jordkloden, men er genbrug og produceret lokalt. Og det træ, man bruger til en scene, kommer ikke fra regnskoven. Enkeltartister kan på den måde inspirere andre til at tage de rette bæredygtige valg. Og det skal vi have løftet. For vil vil gerne favne et bredere udsnit af enkeltstående artister.”
Påvirk publikum til at træffe grønne valg
Derfor er Bæredygtig Scenekunst NU i gang med at udvikle netværksmøder, hvor man kan møde op og få sparring med andre enkeltartister. De første møder skal løbe af staben her til efteråret. Christian Gade Bjerrum understreger, at man som enkeltartist sagtens kan gøre sit til at påvirke klimadagsordenen.
“Vi har så stort et outreach til publikum, at vi selvfølgelig skal prøve at påvirke dem i en mere grøn og bæredygtig retning. Det kan enkeltartister i den grad gøre, både via deres sceneshows og de valg, de selv træffer,” siger han og tilføjer:
“Men det er en balance, man skal ikke greenwashe sig selv. Bare fordi man laver klimaforestillinger, så er det ikke sikkert, at man selv som artist eller teater træffer bæredygtige valg. Så de to ting må gerne gå hånd i hånd. Vi kan ikke bare som scenekunstnere blive ved med udlede CO2, som vi plejer at gøre.”
Billedtekst
“Som enkeltartist og nycirkusartist er det mere nødvendigt, at man kommunikere sine intentioner om grøn omstilling, end man laver en decideret CO2 beregning,” mener Christian Gade Bjerrurm, medstifter og daglig leder af Bæredygtig Scenekunst NU.
Fremhævet citat
“Bare fordi man laver klimaforestillinger, er det ikke sikkert, at man selv som artist eller teater træffer bæredygtige valg.”
- Christian Gade Bjerrurm.