Kultur skal løse krisen

Kulturministeren har sat 13 kunstnere og kulturarbejdere til at pege på konkrete løsninger på Europas udfordringer. Problemerne skyldes forkerte værdier og løsningerne skal findes i udenfor forbrugerkulturen, lyder det fra de udvalgte.

Rammerne var sat, da Kulturminister Uffe Elbæk tirsdag præsenterede pressen for sin 13 mand store kulturelle task force: Carlsbergs æresbolig, bygget i en italiensk inspireret senklassicisme, med udsmykninger af samtidens førende kunstnere. Her havde Elbæk samlet kunstnere og kulturarbejdere fra hele Europa: arkitekter, koreografer, fotografer, kunstteoretikere og forfattere.

Kulturen skal kurere Europa

De udvalgte kunstnere og kulturarbejdere har taget imod kulturministerens udfordring. Hver for sig skal de komme med et konkret eksempel på, hvordan kulturen kan løse Europas aktuelle økonomiske og sociale udfordringer. Og sammen skal de udarbejde et manifest med anbefalinger til udvikling af europæisk kultur som styrkende medicin for sociale og økonomiske dårligdomme.

Europas kulturelle kjole til at strammer

Den ellers ulasteligt klædte Josephine Green, tidligere strategidirektør hos Philips, sammenlignede den nuværende europæiske kultur med en kjole, der ikke rigtigt passede. Hun understregede, at det ikke kun var Europa, der var i krise. Men hele verden. Og at denne krise helt grundæggende drejede sig om mangel på værdier og etiske overvejelser – eller de forkerte værdier, som er kommet til at fylde for meget.

”Egentlig er det Europas egen skyld, at vi er havnet i denne situation. Vi har en rig kulturhistorie, men de sidste 200 års udvikling lagt en forbruger optik ned over kulturen og kunsten. Den overdrevne fokus på produkter og forbrug af produkter har flyttet os væk fra vores oprindelige værdier. Har gjort, at kjolen ikke rigtigt passer,” smilede den vævre gråhårede kvinde.

Værdierne skal væk fra forbrug

At løsningerne på Europas udfordringer også skal findes udenfor Europa, er de 12 ikke i tvivl om. De ser sig alle som en del af det globale samfund. Det gælder også engelske Paul Khera, designer og fotograf. De sidste mange år har han delt sin tid mellem Europa og Himalaya.

”Himalaya har vist mig, at filosofien kan være en løsning,” siger han, og fortsætter: ”I Europa kommer der altid et led af forbrugerisme ind mellem kunsten og kulturen og din oplevelse af kunsten og kulturen. I Himalaya er der derimod et element af filosofi mellem dig og kunsten. Filosofiens funktion giver kunsten og kulturen en anden rolle. En rolle, hvor værdimålingen flyttes væk fra forbrug, penge og økonomi. Hen imod større etiske spørgsmål.”

Om en sådan praksis måske kan være med til at løse den aktuelle europæiske værdikrise, kan vi få større fornemmelse af, når de 12 europæiske kulturelle personligheder i juni 2012 vil præsentere deres løsninger for EU parlamentarikerne.
Se mere på www.kum.dk

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS