“Vi skal ikke svine med CO2”




Når man selv som artist og scenekunstner inden for teater og nycirkus turnerer med en klimaforestilling, er det vigtigt også at se på sit eget CO2aftryk. Alt andet er en anelse dobbeltmoralsk, lyder det fra Troels Hagen Findsen fra kompagniet Out of Balance, der er aktuel med forestillingen "Før Vi Forsvinder.”

 

          Af Laura Elisabeth Lind

 

“Det er vigtigt, at vi scenekunstnere tager klima og grøn omstilling op. For vi rækker ud til mange mennesker,” siger Troels Hagen Findsen.

Han tror dog ikke på en klimaforestilling, der bliver opført med en løftede pegefinger om, at hvis ikke
vi gør noget, så ender det hele galt:

“Vi vil gerne give et billede af menneskeskabte klimaforandringer som isen, der smelter og arter,
der forsvinder, og samtidig også vise et håb. Derfor har vi ikke kun fokus på klimaforandringer, krig, masseudryddelse og uddøde arter som visse snegle og frøer. I vores forestilling udspiller der sig også en kærlighedshistorie, hvor et par møder modstand og er ved at gå fra hinanden. Men til sidst finder de hinanden.”

Før Vi Forsvinder er en sammensmeltning af nycirkus og fysisk teater, og ideen til forestillingen begyndte for et par år siden.

“Vi havde lige læst en bog om den 6. masseudryddelse, der i modsætning til de fem andre, er menneskeskabt. Samtidig havde min kone og jeg lige fået vores første barn. Og der kunne jeg ikke lade være med at spørge mig selv: Hvad er det for en verden, vi sætter ham ind i? Alt virkede håbløst. Der tænkte jeg: “vi bliver nødt til arbejde med det her, men på en måde, hvor der også er et håb.”

I forestillingen er nycirkusartister med til at vise klimaforandringerne. Fx. får man et billede af oversvømmelse i en sekvens, hvor håndstandsartisten Sunniva Byvard er “under vand.”

For Troels Hagen Findsen fylder klima og den grønne dagsorden mere og mere i hans liv:

“Jeg er, som mange andre, her de seneste år blevet mere bevidst om, hvordan vi forurener med CO2. Og her tænker jeg,  at vi alle bliver nødt til gøre noget for den grønne omstilling ”

       
                 Artist Villads Bugge Bang
:  "Det behøver ikke være-dårligt at ændre sine vaner"


Tænker over egen CO2udledning

Forestillingen har spillet i to omgange på AFUK i København, Dynamo Workspace i Odense, Teater V
i Valby, Katapult i Aarhus og skal nu en tur til Team Teatret i Herning og Limfjordsteatret i Thisted.
Og her er Troels Hagen Findsen bevidst om kompagniets eget CO2aftryk.

“Når vi turnerer, prøver vi at få lov til at spille på teatrets udstyr, så vi ikke skal ud og leje en ny vogn
til lysudstyr og andet. Og vi tager offentlig transport, når vi kan, og forsøger at begrænse transporten. Når vi er i Jylland, bliver vi der i det omfang, det kan lade sig gøre, så vi ikke skal frem og tilbage
fem gange om måneden. Vi forsøger også at få de forskellige teatrene til at tage forestillingen
lige efter hinanden,” siger han og tilføjer:

“Det er noget, vi har vi har sat os ned og tænkt over. Det giver ekstra god mening, at vi ikke sviner med CO2, når vi selv har en forestilling om klima. Alt andet ville klinge lidt hult. Og så er der det økonomiske aspekt. Hvis vi udleder mindre CO2, bruger vi typisk også færre penge. Og i den her
tid, giver det god mening.”

Han understreger, at det kræver en stor velvilje fra teatrene, at Out of Balance må bruge deres udstyr:

“På vores tur til Jylland er begge teatre gået med til, at vi spiller med deres lysudstyr. Vi kommer så selv med en enkelt bil med rekvisitter, hvor meget er købt i genbrug. Og vores spillere er med offentlig transport.”

 



“De små skridt tæller også,” siger producer og scenekunstner Troels Hagen Findsen fra kompagniet
Out of Balance. Han mener, at der er meget at hente, hvis hele turnélandskabet ikke bare tænker “sådan plejer vi at gøre,” men begynder at se på eget CO2-aftryk.




Grønne forandringer

Det er hans indtryk, at mange artister er begyndt at inddrage temaer om klima i deres forestillinger.
Og mange teatre er interesseret det. Men her skal man finde balancen og passe på, det ikke bliver
alt for trist. 

“For teatre vil gerne give en oplevelse, der ikke er total nedtur. Når det er sagt, så tror vi, at mange 
får noget ud af at få mere at vide om, at vi har arter, der uddør. Mit håb er, at når man har set fore-stillingen, så går man hjem med en tro på mennesket som et tænkende væsen, der kan komme ud
af dyb krise og lave en forandring. Og derfor sætter vi fokus på de valg, vi arver, og de valg vi træffer,
og hvordan de påvirker andre generationer.”

Troels Hagen Thomsen kunne godt forestille sig at gå skridtet længere og få lavet CO2beregninger af, hvor meget deres forestillinger udleder.

“Det er vigtigt at se på det helt fra ide og produktionen til turneen rundt i landet. Det er vejen frem,
at man har den tanke med, i alt hvad man begiver sig ud i, ikke bare som teater, men også som turnégruppe,” siger han og fortsætter:

“Hele turnélandskabet er en stor enhed, og her er virkelig noget at hente, hvis vi ikke bare tænker “sådan plejer vi at gøre.” Mange af os små selvproducerende scenekunstnere har måske ikke midlerne til altid at leje en elbil. Men de små skridt tæller også.”

 

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS