Seksuel krænkelse

Seksuel krænkelse og chikane defineres som en seksuel handling, som den, der bliver udsat for handlingen, ikke ønsker, og derfor finder ubehagelig. Det kan foregå fra mand til kvinde, fra kvinde til mand, men selvfølgelig også mellem samme køn. 

Der findes ikke nogen objektivt fastlagt grænse for acceptabel omgang mellem mennesker på arbejdspladser. Opfattelsen af hvad, der er grænsen, kan være meget forskellig fra person til person og fra arbejdsplads til arbejdsplads.

Eksempler på seksuelle krænkelser:

  • Uønsket berøring som klap bagi, en hånd på ryg/lænd, kys, berøringer på bryst og i skridtet.
  • Kommentarer med seksuelle undertoner, sjofle vittigheder, opfordringer til seksuel aktivitet eller uvelkomne forespørgsler om seksuelle emner. 
  • Andre krænkende handlinger som at sende nøgenfotos eller pornografisk materiale på telefonen

Respekt og åben samtale

Alle har ansvar for at skabe et godt arbejdsmiljø, uden krænkelser. Det kræver respekt og åben samtale om hinandens grænser. Respekter hvis din kollega siger fra over for dine handlinger. Også selvom du måske selv synes, at de er uskyldige.

Hvad kan du gøre, hvis du bliver udsat for krænkelser

Vi anbefaler, at du så hurtigt som muligt, og gerne i situationen, siger fra overfor seksuelt orienterede handlinger, som du ikke bryder dig om. Hvis personen ikke er ude på at chikanere dig, vil krænkelsen formentlig stoppe her.

  • Stol på hvad du selv oplever og mærker: Vær opmærksom på, hvad der sker med dig fysisk og psykisk. Bliver du i tvivl om det virkelig kan være rigtigt – så skriv dine oplevelser ned.
  • Tal med mennesker du stoler på: Lad flere være med til at bedømme situationen.
  • Overvej, om du har de rette samarbejdspartnere.
  • Søg støtte og opbakning hos kollegaer, venner, din nærmeste leder og evt. tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller din fagforening. 
  • Flere arbejdspladser har retningslinjer for hvordan man skal opføre sig på arbejdspladsen og håndtere eventuelle krænkelser.

Bliver du anklaget for at overskride en andens grænser?

Hvis du bliver konfronteret med anklager om at du har krænket eller overskredet en anden persons grænser, er det ligeledes vigtigt at du reagerer.
Det kan være nyttigt at tale med en udenforstående og du kan kontakte forbundets advokat og få en fortrolig drøftelse om dine rettigheder.

Tal med DAF om dine muligheder

Uanset hvilken art af seksuel krænkelse, du oplever, kan du snakke med os om situationen og hvilke handlemuligheder, du har. Skriv til os her, så bliver du kontaktet telefonisk af DAFs advokat Nathalie Rothe på et tidspunkt, der passer dig. Alle henvendelser behandles som altid fortroligt.
 

Søg råd om krænkelse hos Dansk Artist Forbund (fortroligt)

Fulde navn
 *
Mailadresse
 *
Telefonnummer
 *
Jeg træffes bedst
F.eks. ml. kl. 12 -14
 *
Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS