Klar til at skrive under på en kotrakt?

Der er mange spørgsmål, som er vigtige at tage stilling til inden man indgår en forpligtende musikkontrakt.

Her får du fem vigtige råd fra Dansk Artist Forbunds advokat Nathalie Rothe om hvad du skal have for øje, når du står over for at skulle skrive kontrakt med et musikselskab.

Af Laura Elisabeth Lind, journalist


1 - Hvad er vigtigst for mig?
Noget af det aller vigtigste er at spørge sig selv: “Hvorfor vil jeg egentlig have en indspilningskontrakt”? Vil du bare have din musik hurtigt ud, eller ønsker du et langt samarbejde? Hvor meget hjælp har du brug for fra musikselskabet, og hvordan har du det med, at selskabet får en bid af kagen? Er du helt ny artist, skal du først til at finde ud af, hvad man egentlig kan man spørge om, når man skal forhandle kontrakt. Nogen vil måske føle, at kontrakter begrænser ens kunstneriske frihed, mens andre vil føle det som som en stor hjælp - en tryghed, hvor selskabet kan være med til bygge ens karriere op. 
“Det kommer meget an på, hvem man er, og hvor man er i ens musiske livsfase. Det helt centrale er at spørge sig selv: “hvad er vigtigst for mig?” siger Nathalie Rothe.

2 - Kontakt Dansk Artist Forbund
Inden du indgår en aftale, så kontakt gerne Dansk Artist Forbund, så du ikke kommer til at stå i en situation, som du ikke på forhånd har gennemtænkt. Det kunne fx. være, at man kommer til at acceptere, at dele af ens liveindtægter kommer til dække økonomien i en master, som selskabet ejer. Forbundets jurister vil også gerne gennemgå kontrakten med dig, inden du selv eller Dansk Artist Forbund forhandler den på plads. 
“Der er mange forskellige aftaler, og der kan vi tage en snak om, hvad du har behov for, for at din produktion kan blive varetaget bedst muligt. Vi kan hjælpe med stille de spørgsmål, som kan være med til at afklare, om man fx. vil være selvudgiver, indgå aftale med et indie-selskab eller lave aftale med et major-selskab. For vi kender branchen rigtig godt. Vi giver individuel rådgivning, og ser mange, både de helt nye og dem med mange år i musikbranchen. I løbet af de sidste fem år har vi haft en fordobling i antallet af de aftaler, vi ser. Vi har selvfølgelig fuld fortrolighed og diskretion,” siger Nathalie Rothe.

3 - Få styr på indholdet
En aftale er give and take. Selve indholdet i kontrakten kan handle om alt fra længden af aftalen, hvordan man kan komme ud af samarbejdet og eksklusivitet til de rettigheder, man afgiver, godkendelsesret og markedsføring. Alt det vil være med til at forme ens kreative forløb. Men man skal ofte være i stand til at se sit projekt i et lidt længere lys. Det kan være svært. For hvem ved, hvor man er om et, to eller fem år? 
“Men når man ved, hvad man vil, er man godt på vej og med til tage styring over processen. Når det handler om økonomi, er det super vigtigt, at man er opmærksom på, hvad selskabet kan få andel af, fx streaming, liveoptræden, forlagsudgivelser og sponsorater. Er det nødvendigt at gå af med de dele? Og kan man så leve af sin musik?,” siger Nathalie Rothe.

4 - Godt med en mellemmand
Det kan for nogen være rart, at Dansk Artist Forbund kommer ind imellem dig som artist og musikselskabet. Da de personer, man skal sidde og lægge arm om procenter med, også kan være dem, man skal være kreative med bagefter, forklarer Nathalie Rothe:
“For nogen er det rart, at man slipper for den personlige konfrontation. Og her skal det siges, at det ikke en konfliktskabende forhandling, vi går ind i. Det gode samarbejde skal gerne fortsætte, efter kontrakten er indgået.”

5 - Ingen dumme spørgsmål 
Det kan være meget svært at overskue alt lige fra, hvad en rettighed egentlig er, til hvordan pengestrømmene løber. Men hos Dansk Artist Forbund er der ingen dumme spørgsmål. Forbundet vil gerne uddanne artisterne, så man ved, hvad man aftaler og ikke senere bliver skuffet. 
“Det er virkelig vigtigt med alt det her benarbejde, inden man skriver under. Man bør fx. også finde ud af, hvem selskabet er. Find nogen, der er signet til dem og tag en snak med dem. Tit glemmer folk alt det her, fordi de bliver så glade for, at nogen vil udgive deres musik. Men det tager tid at lave en aftale. Jeg kan bare sige: Det er den tid værd,” siger Nathalie Rothe.

Hvem har ret til hvad? (faktaboks)
Du bør overveje, hvilke rettigheder, der skal med i kontrakten. 
Det kan være:
 
·    Ejerskab af master
·    Forlag
·    Liveindtægter
·    Synkronisering
·    Merchandise
·    Osv.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS