Det var en fin forsamling af herrer, med Willy Torp i spidsen, der i 1918 stiftede Dansk Artist Forbund. De brændte for arbejdet med artisternes velfærd og lagde ikke fingrene imellem i kampen for at skabe lige vilkår for danske og udenlandske artister, der typisk arbejdede for lavere honorarer en de danske artister og yderligere med skattefordele.
Det lykkedes at indføre en fælles minimums-tarif, og kunstnerforum, kammeratskabsaftener, shows og variete promoverede artisterne og genererede penge til hjælpeforanstaltninger og til forbundets arbejde. Dengang indførte man normalkontrakter, ydede rejselån og hjælpefond, juleunderstøttelse og fagbladet hed Manege og Tribune.
Allerede i 1920 ønskede man at oprette en arbejdsløshedskasse, men først i 1958 blev artisternes a-kasse en realitet. I 1974 sammenlægger man a-kasserne for musikere og artister og i 1984 er Tjenernes, Musikernes og Artisternes a-kasse det første store a-kassesamarbejde i forbundets historie. Og det første møde mellem seriøst bureaukrati, offentlig styring og kunstneres mangeårige kamp for et selvstændigt kunstnerliv som lønmodtagere.
Fra midten af 80’erne handler det faglige arbejde især om at sikre artisternes/ solisternes andel af rettighederne i CopyDan og i Gramex. DAF foranstalter, sammen med medlemmer, turnevirksomhed på plejehjem, skoler og institutioner og senere oprettes Dansk Artist Forbunds Formidling, der formidler job til danske solister og artister.
DAF indgår overenskomst med Producenterne om TV-produktion og påbegynder de første forhandlinger med DR om en ny solistoverenskomst. Det skulle komme til at tage 9 år at blive enige!
Op igennem 90’ernes tidlige digitale indtog, ansatte DAF unge, dygtige jurister til at følge, granske og analysere udviklingen – og dermed sikre den rette individuelle medlemsrådgivning, som i dag er blevet DAFs varemærke.
Efter flere a-kassesamarbejder får DAF i 2003 egen a-kasse, Artisternes a-kasse, først som en afdeling af HKs A-kasse og nu af Byggefagenes A-kasse.
DAF er i dag medlem af LO og LO's hovedbestyrelse. DAF's formand gennem 20 år, Nick Olander, stoppede i 2006 og næstformand Lena Brostrøm Dideriksen overtog pladsen, og blev valgt som formand i 2007 og genvalgt på de to efterfølgende generalforsamlinger. DAF er i dag repræsenteret i en stor mængde af de til faget hørende organiseringer og rettighedsforvaltninger og har oparbejdet et stort netværk af samarbejdspartnere og kollegaer i de øvrige kunstnerorganisationer – samarbejder, der er evident for sikring af kunstneres udvikling og fremtidige arbejdsmarked.