25 artister stifter DAF på deres stamcafe i 1918

I år fejrer Dansk Artist Forbund at det 100 år siden at forbundet blev stiftet af en gruppe handlekraftige artister.

Og på et stort underholdningsmarked er en fælles organisation et godt alternativ til at stå alene. 

25  artister stifter DAF på deres stamcafé
Planerne om at samle artisterne i Danmark begyndte på artisternes stamcafé, Café National, der lå midt i det københavnske forlystelsesliv omgivet af Tivoli, Palads Teatret og National Scala. Den 20. februar 1918 samles omkring 25 artistprofiler på cafeen og stiftede Dansk Artist Forbund. 

Underholdning på tværs af grænser
Artisterne i Europa rejste meget og arbejdede på tværs af landegrænser, så den første og vigtige opgave for den nye organisation var at udarbejde en standardkontrakt, der kunne sikre ens betaling for artistoptræden i Danmark. 

Komisk jonglør bliver artisternes første formand
Forbundets første formand, Willy Torp (foto til højre), startede karrieren som 'klischnigger' (slangemenneske med foroverbøjning som speciale, red.) og blev senere komisk jonglør. Hans faglige engagement startede allerede i 1901, da han han var med til at starte 'Artisten Loge' i Berlin.

Flere artister - de samme opgaver
I de seneste 100 år er antallet af optrædende kunstnere i Danmark vokset og både faggrupper og scener har forandret sig. Men opgaverne for artisternes egen organisation er den samme: At få kunsten ud på scenerne, ordentlig betaling, fair arbejdsforhold og et konstruktivt fællesskab i ryggen.

Læs mere om forbundets historie her - artiklen findes også i det seneste nummer af Artisten.

 
Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS