Bedre beskyttelse af kunstnere i ny copyright aftale

En ny ophavsretaftale, der beskytter kunstnernes digitale rettigheder, er indgået i EU efter flere års forhandlinger.

Aftalen lægger op til at gøre online tjenester som f.eks. Facebook og YouTube ansvarlige for det indhold, de stiller til rådighed. Fremover bliver det techgiganternes opgave at fjerne beskyttet musik eller tilbyde ophavsm/k betaling for det attraktive indhold.  

I dag får musikskabere og -udøvere ingen eller en meget lav betaling, når deres musik bliver delt og afspillet på tjenester som YouTube og Facebook.

Ifølge Koda betaler YouTube omkring 10-15 procent af deres indtjening tilbage til rettighedshaverne, mens Facebook ikke betaler noget tilbage. Til sammenligning betaler Spotify omkring 70 procent tilbage.
 
Mens kunstnerne mister penge, tjener de store tjenester godt på indholdet uden at betale, fordi de hidtil har været beskyttet af en forældet EU-lovgivning.

Ifølge Jens Skov Thomsen, jurist i Dansk Artist Forbund, er det på høje tid, at der rettes op på de urimelige vilkår. Han hilser en reform af ophavsretten velkommen:

"Den nye aftale beskytter dem, som skaber indholdet, og det er meget tiltrængt. Hvor store tjenester som Facebook og YouTube indtil nu har kunnet free-ride på indholdet og tjene enorme summer på f.eks. den musik, der deles på deres platforme, så ser det ud til, at de fremover skal betale til dem, der rent faktisk har skabt indholdet.

 
Modstandere af reformen peger på, at ytringsfriheden er truet, når brugerne ikke længere kan dele frit. Den bekymring deler artisternes formand Lena Brostrøm ikke. Hun peger i stedet på, at brugerne bliver bedre stillet med den nye aftale, fordi den gør tjenesterne og ikke brugerne, ansvarlige for eventuelle krænkelse af ophavsretten:
 

”Med den nye aftale får brugerne faktisk også en beskyttelse. Hidtil har brugerne og ikke techgiganterne haft ansvaret overfor ophavsloven. Dermed har der kunnet rejses krav mod en enkeltperson for at dele beskyttet indhold, og det er et for stort og urealistisk ansvar at lægge på privatpersoner.” 

Læs mere om aftalen der afventer en endelig vedtagelse af Parlamentet.


FAKTA

•   Aftalens hovedpunkt er at internetplatforme skal tilskyndes til at betale
    for brug af kunstneres og journalisters arbejde.

•   Målet med aftalen er at give de enkelte musikere, journalister og andre
    indholdsproducenter flere penge og bedre rettigheder, når deres tekster,
    sange og musik bliver delt på internettjenester.

•   Den nuværende lovgivning er 18 år gammel og der har længe været et
     ønske i EU om at ændre reglerne, fordi de ikke passer til et digitalt kulturforbrug. 

•   Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen har forhandlet indholdet
     af copyrightreformen som Europa-Parlamentet forventes at godkende i april 2019.
 

Kilde: dr.dk

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS