Beskæring af DR vil ramme dansk indhold hårdt

Regeringen har offentliggjort en større analyse af DR's økonomi som forberedelse til forhandlingerne om et nyt medieforlig. Analysen kortlægger DRs økonomi og undersøger konsekvensen af at reducere DRs aktiviteter.

Af analysen fremgår det blandt andet

 • Langt størstedelen af DRs økonomi (3,2 mia kr) går til programrelaterede udgifter til indhold til danskerne. Heraf går 95 procent til dansk indhold, mens kun ca. 5 procent går til udenlandsk indhold.
   
 • Hvis DR helt undlader at købe udenlandsk indhold (nordisk indhold, udenlandske dokumentarer, naturprogrammer fra BBC mv.), vil det frigøre cirka 150 millioner kroner. 
   
 • Omkring halvdelen af DRs samlede programudgifter sendes ud i det private marked. Samlet er det knap 1,5 milliard kroner, DR årligt sender ud i det private marked til produktion af indhold, brug af produktionsfaciliteter, støtte til danske film og rettigheder til danske musikere, kunstnere og freelancere.

Regeringens analyser viser også hvad konkrete ændringer i DR kan give af besparelser

 • Det vil blive dyrere, hvis DRs interne dramaafdeling lukkes, og alt drama skal købes hos eksterne producenter.
   
 • Hvis DR ikke skal producere eller udkomme med indhold målrettet danskere under 40 og skal lukke DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix, incl. indhold, er besparelsen på 360 millioner kroner.
   
 • En flytning af DRs Koncerthus, Kor og orkestre til fx. Det Kongelige Teater vi gøre det dyrere end i dag at drive koncerthus, kor og orkestre.

Den sidste konklusion har kulturministeren allerede taget konsekvensen af, da hun tidligere på ugen afviste at udskille DRs ensembler.

I Dansk Artist Forbund hilser formand Lena Brostrøm analysens klare tal velkommen:
"Det er rigtig godt, at debat og ikke mindst forhandling af den kommende medieaftale foregår på et oplyst grundlag. Man kan kun bifalde at den rapport som ministerierne og DR har fået iværksat tydeligvis er så grundig og omfangsrig. Dermed kan beslutningerne komme til at handle om helt cool prioriteringer og ambitioner, istedet for noget der ligner en 'lærestreg' til DR, som har været rigtig længe om at være åbne og tydelige omkring, hvorledes de egentlig forvalter de mange licenskroner. DR enten skaber eller iværksætter det vigtige danske kvalitetsindhold. Og nu kan fakta tydeligt vise, hvor meget vi mister af kunst, viden og underholdning ved en kraftig rundbarbering."

Se hele analysen her- af konsulentfirmaet KPMG i samarbejde med konsulentfirmaet Struensee & Co.

DR Koncertsal lægger scene til den tilbagevendende fejring af dansk musik når DR3 sender P3 Guld. Her er det en af prisvinderne i 2017: Soleima.
Foto: Agnete Schlichtkrull.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS