Brugercentreret afregning kan gavne musikbranchen

Med et stigende digitalt musikforbrug kommer der også større opmærksomhed på afregningen til musikkens artister. 

Et tilbagevendende tema i debatten om streamingøkonomien er rimeligheden i afregninsmodellen. Den nuværende ’pro-rata’ model beregner fordelingen af de samlede brugerindtægter, fratrukket 30 % der går til tjenesten selv, i forhold til den totale mængde afspilingninger. Spørgsmålet er om musikkens kunstnere vil være bedre stillet med en brugercentreret afregning, kun baseret på de enkelte brugeres faktiske afsilninger.
 


Ny undersøgelse af Spotify premium-lytning
En ny undersøgelse, igangsat af finske musikorganisationer, viser at en brugercentret fordeling kan betyde en mindre udbetaling for de meget lyttede sange.
Undersøgelsen sammenligner hvordan de to afregningsmodeller hver især vil fordele for musikforbruget i løbet af en måned hos Spotifys premium abonnenter, Tallene peger på at 'pro rata’ modellen favoriserer rettighedshaverne bag de mest hørte sange.

Går man over til en brugercentrisk model kan kompensationen til rettighedshaverne af de mest lyttede sange blive reduceret", siger Jari Muikku, konsulent hos Digital Media Finland og ansvarlig for den finske undersøgelse. Han mener at en brugercentrede afregning vil styrke hele musikbranchen, pga af den direkte forbindelse mellem lytter og artist der skabes gennem betalingen. 

"I den brugercentriske model har forbrugeren en bedre chance for at få indflydelse på hvem der får de penge han betaler. Det er en fordel for hele musikbranchen, for den gennemsigtighed kan tilskynde flere brugere til at betale for musiktstreaming", siger Jari Muikku.
Læs hele undersøgelsen.

Streamingbetaling bør være mere bæredygtig
Ifølge adjunkt i musikbranchestudier, Rasmus Rex, der har beskæftiget sig med forbrugsmønstre og adfærd på streamingplatforme, er der et behov for en delvis ændring af systemet. Det forklarer han i artiklen: 'Er tiden moden til en brugercentreret afregninger for streaming'

Jeg mener, det nu må være tid til at rette til og ”tweake” lidt på modellen, så den bliver endnu mere bæredygtig for alle involverede parter. Og brugercentreret afregning er ét af de steder, hvor det måske kunne give mening at skrue. Men det er efter min opfattelse en lille knop, der nok ikke kommer til at revolutionere opfattelsen af selve økonomien bag”.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS