Chikane? Forandring kræver åben samtale

Siden tv-vært Sofie Linde satte fokus på seksuel chikane til Zulu Comedy Galla er MeeToo-debatten blusset op igen. Også i underholdnings-brancherne er der masser at tage fat på ifølge artisternes formand,Sara Indrio:

”Som optrædende arbejder vi på et område, hvor vi hele tiden bliver vurderet på præstationer og tit også på udseende, krop og påklædning. Vi er tilmed ofte afhængige af gatekeepers eller korte samarbejder om at få vores arbejde ud i verden. Derfor mener jeg, at vi som branche bør gøre alt, hvad vi kan, for at få en respektfuld og ligeværdig kommunikation, både med hinanden og dem vi samarbejder med .”

Åben samtale
Dansk Artist Forbund hilser debatten velkommen. Forbundet satte i forbindelse med #MeToo i 2017 fokus på problemet med artikler og en åben telefon for medlemmerne. Den nuværende formand Sara Indrio har været aktiv omkring emnet på flere fronter, både internt i musikorganisationerne og i bredere debatter:

”Det har vist sig at være et svært emne at berøre både i det danske samfund som helhed og også i fagbevægelsens organisationer. Det pres, der kommer nedefra, er nødvendigt for, at vi hele tiden får det her op på dagsordenen. Der er mange af vores mandlige medlemmer, som også gerne vil tale om de her ting, og som støtter forandringerne. Hvis vi skal lykkes på den gode måde, er det vigtigt, vi får en samtale mellem kønnene og ikke en skyttegravskrig. Her kan de faglige organisationer spille en rolle, og vi vil styrke samarbejdet omkring de nødvendige forandringer.”

Sara Indrio har belyst artisternes problemer med diskrimination og seksuel chikane via en række artikler - se et par eksempler her:

Nyhedsbrev - De håbefulde, de unge og de udsatte

Når klapsalverne har lagt sig, og projektørerne er slukket, har flere kvinder måttet lægge krop til seksuel chikane og endda voldtægt. Ud over teater- og filmskuespillere har også cirkusartisterne stået frem med et manifest, som har rystet både mænd og kvinder i branchen. Men problemet er ikke nyt, og især brancher med løse ansættelser kan være udsatte.

Fagblad - #MeToo #HeToo #YouToo #TheyToo

Debatten kører allesteds i medierne, og støvet lader ikke til at ville lægge sig, efter #MeToo rullede ind over den ene kunstneriske branche efter den anden. Kvinder som mænd stiller sig på hver side af en debat, der med rette udfordrer de relationskulturer, vi alle er medskabere af. Øvelsen er ikke at gøre det til en skyttegravskrig, mener forsker Mira C. Skadegård.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS