Det haster med politiske beslutninger på liveområdet

Ekspertgruppen, nedsat af Kultur og Erhvervsministeriet og med repræsentanter fra kultur og sundhedsområdet, er netop udkommet med deres anbefalinger til hvordan sommerens events kan gennemføres.

Den omfattende afrapportering dækker kultur-og idrætsområdet og indeholder ekspertgruppens
forslag til syv konkrete ordninger for afholdelse af større arrangementer. Forslagene opdeles i to faser, 
afhængig af hvor stor en del af befolkningen der er vaccineret.  

Læs mere om anbefalingerne 

Begrænset publikum og kun i sektioner
Anbefalingerne fokuserer på smitteforbyggende tiltag som afstandskrav, mundbind, coronapas samt publikumsbegrænsninger. De anbefalede publikumsbegrænsninger kan betyde aflysning af de fleste store events indtil vaccinerne er fuldt udrullet.

Store festivaler kan formentlig ikke gennemføres før sidst på sommeren, melder brancheorganisationen Dansk Live.

I forhold til udendørs festivaler anbefaler ekspertgruppen i fase 1: coronapas, sektioner af 200 personer og maks. 2.000 deltagere samt afstandskrav og ingen camping. I fase 2 anbefaler ekspertgruppen sektioner med op til 500 personer og maksimalt 5.000 deltagere, eller sektioner med 2.000 personer og et samlet deltagerantal på 10.000. Heller ikke her er camping tilladt.

Koncerter i sektioner ligner den model som Grøn koncert tidligere på foråret offentliggjorde, hvor koncertpladsen er inddelt i 10 forskellige zoner, hvori publikumsantallet kan justeres.  

Stadig lang vej igen
Artister, musikere og kulturaktører har ventet meget længe på en afklaring af genåbningsmulighederne. Allerede fra starten af pandemien har Dansk Artist Forbund efterlyst gennemarbejdet, evidensbaseret grundlag for, hvordan det blev sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne kulturområdet, som lever af at samle mennesker.

Hele branchen er afhængig af ekspertgruppens anbefalinger og har brug for en hurtig politisk behandling, lyder det fra artisternes formand Sara Indrio:

”Med tanke på hvor meget denne krise har presset dele af kulturlivet, og hvor meget danskerne
sukker efter kulturoplevelser, er det på høje tid, at vi får en afklaring for genåbningen – også for
kulturen. Vi håber, at politikerne vil handle hurtigt på ekspertgruppens anbefalinger og have som prioritet, at så mange live-oplevelser som muligt kan blive til virkelighed.” 


Hun ser optimistisk på genåbningen i forhold til sidste år, men er også opmærksom på, hvad den
delvise genåbning i faser vil åbne for, af nye problemstillinger:.

”Vi skal nærlæse de meget tekniske anbefalinger igennem, og afventer det politiske arbejde. Der er stadig mange problemer for kulturbrancherne i kølvandet af nedlukningen, som vi skal have på plads internt i branchen og sammen med politikerne.”
 


Fra åbningskoncerten på Roskilde Festival 2016. 

Fakta om genåbning

  • Der er udarbejdet en samlet plan for genåbning af Danmark, men der mangler stadig helt afgørende afklaring for kulturområdet.
     
  • En ekspertgruppe der er nedsat af Kulturministeriet og Erhvervsministeriet har i flere uger har forhandlet om anbefalinger til, hvordan festivaler og sommerens andre store kulturbegivenheder kan gennemføres.
     
  • På baggrund af anbefalingerne skal regeringen forhandle med aftaleparterne bag genåbningens rammeaftale
Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS