Digital hospitalsklovn på hjemmearbejde

Selvom nærvær er afgørende i Stephanie Dedieus arbejde som hospitalsklovn, har hun de sidste mange uger måttet arbejde hjemmefra.

Derfor laver hun videoer eller live streamer til patienter på hospitalet og dyrker klovnefigurens udtryk i det digitale format.

Af Sara Indrio Jensen


Stephanie er én ud af otte, der stadig går på arbejde for Danske Hospitalsklovne, og som indtil
juni måned får kompensation gennem en af regeringens hjælpepakker. Det, at hun ikke længere
kan være fysisk tilstede med de indlagte børn, betyder at hun har måttet gentænkte måden at
arbejde på. 

Vi har stadig børn på hospitalerne som har brug for os, hvoraf mange af dem ikke har noget med coronasituationen at gøre. Det behov forsøger vi nu at imødekomme ved hjælp af digitale hjælpemidler,” siger Stephanie. 

Stephanie har arbejdet som klovn i mange år, men den nye situation har givet hende fornyet behov
for at stole på sit faglige fundament, fordi reaktionen fra børnene af gode grunde udebliver. 

”Livestreaming på Facebook giver en lille smule feedback i form af kommentarer, men ved videooptagelser er jeg simpelthen nødt til at slå rødder ned i jorden og tro på det, jeg laver.” 

Kig ind i kameraet!
Det, Stephanie og hendes kollegaer laver, er i essensen stadig det samme, selvom de må undvære reaktionerne fra børnene.

Vi arbejder også i videoerne med improvisation – det er ikke anderledes. Jeg har en ramme og nogle teknikker, jeg gør brug af; Måske har jeg fundet en sjov rekvisit og gjort mig tanker om, hvordan jeg bruger den, men jeg har ikke en fastlagt historie, og den metode holder jeg fast i på de digitale formater.” 

Men det er nærværet, som er så vigtigt for, at hospitalsklovnen skal lykkes i samværet med barnet.
Det nærvær er det også en kunst at skabe bag linsen.

Vi har fundet ud af ved at teste på hinanden, at det virker godt at være tæt på kameraet og så kigge i linsen i stedet for at kigge på sig selv. Og så prøver jeg at være mig selv med den performanceenergi, jeg også bruger på hospitalet, når jeg er i ”arbejdstøjet” der. Det virker langt mindre godt for mig at der går skuespil i den,” 
fortæller Stehanie og tilføjer, at det af samme grund selvfølgelig er en fordel at kunne gense og korrigere sig selv i klippefasen, sådan at hensigten også kommer frem.

Se Stephanie foran og bag kameraet i TV2's indslag om hendes arbejde 


Positive sideeffekter
Stephanie har oplevet rigtig meget god feedback på hendes live-streaming og på de videoer, hun har lavet hjemmefra. Blandt andet på en overraskende måde:

De børn, som har haft et forhold til os, mens de var indlagte og nu er hjemme igen, har haft meget glæde af at få os ”hjem i stuerne”, kan vi forstå. På den måde fortsætter vores relation til dem,”
fortæller Stephanie og tilføjer, at der ligeledes er stor efterspørgsel efter deres live-streams for dem, der er indlagte i øjeblikket. 

Hospitalerne er løbende i dialog med os om tidspunkterne for vores live streams, så vi føler bestemt, vi stadig udfylder en vigtig funktion.” 


Fremtiden stadig usikker
Men fremtiden er usikker, fortæller Stephanie Dedieu. 

”Ingen ved endnu, hvad krisen betyder på sigt. Danske Hospitalsklovne er en NGO (velgørende organisation, red.), som er afhængig af donerede midler, men vil eller kan sponsorerne blive ved med at støtte os på den anden side af lockdown?”

Ud over de otte klovne som arbejde hjemmefra, er der en del klovne, som er sendt hjem med løn indtil juni. Derefter vil det vise sig, hvad der sker med samfundet som helhed og med danske hospitalsklovnes arbejde. Det digitale format kan selvfølgelig på ingen måde erstatte nærværet med de indlagte børn ude på hospitalerne, men det kan meget vel vise sig at være kommet for at blive som supplement.

Personligt synes jeg, det er sjovt at arbejde på denne måde, hvor jeg kan prøve, se, justere, prøve igen, klippe af og lægge til. Og så kunne det meget vel blive brugt til situationer, hvor børn, der kender os i forvejen, skal i gennem en blodprøve eller lignende, men klovnene måske ikke var der den dag,” siger Stephanie. 

”Men selvfølgelig er det lidt trist se ud over vores kommunikationsplatforme og kun se os selv på video. Der mangler jo det vigtigste, nemlig interaktionen børnene, så vi glæder os rigtig meget til at kunne komme ud til dem igen.” 

Se Stephanies og mange andre hospitalsklovne på film 


LÆS OGSÅ:
 
Live streaming rykker - måske også i fremtiden

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS