Ekstra udbetaling fra Performex: arkivvederlag

Musikudøvernes fællesorganisation Performex udbetaler inden jul arkiv-vederlag for 2015 og 2016. Rettighedspengene stammer for brug af arkivmateriale og de er nu er på vej ud til musikudøverne.

Betaling for brug af arkivmateriale
Vederlagene er betaling for DRs brug af arkivmateriale i form af on-demand tilrådighedsstillelse og udsendelse på nichekanaler. Aftalen omfatter også brug af klip fra arkivet. Pengene kommer fra DRs aftale med Copydan om denne type brug af udsendelser fra arkivet. Det er første gang at Performex udbetaler de såkaldte arkivvederlag efter loven om kollektiv forvaltning er trådt i kraft..

Omkring 3 mio fordeles til 1300 rettighedshavere
Arkivvederlaget fordeles udelukkende efter rapportering fra DR, så det adskiller sig markant administrativt fra Performex’ eksisterende fordeling af vederlag for kabel-tv. Fordelingen giver både vederlag for at at musikudøvernes præstationer er stillet til rådighed på DRs platforme – og tager derudover også publikums faktiske brug i betragtning. Vederlaget er omkring 3 mio. kr. pr år og der fordeles vederlag til gennemsnitligt 1300 rettighedshavere pr. år.

Vanskeligt at finde rettighedshavere
Vederlaget skulle efter den nye lov om kollektiv forvaltning have være ude allerede pr. 1 oktober, men problemer med rapporteringen har forsinket processerne. Der er endvidere problemer med at identificere visse rettighedshavere. Rettighedshavere, som ikke kan identificeres, vil blive efterlyst fra Performex’ hjemmeside i det nye år. 
 

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS