FTF og LO siger "ja" til historisk ægteskab

Trods protester og bekymring blandt især de mindre forbund i LO og FTF, er fusionen mellem lønmodtagernes to store hovedorganisationer nu en realitet.

Tekst og foto: Sara Indrio 

LO bløder medlemmer og FTF vil gerne have mere indflydelse. Det var i grove træk hovedmotiverne, da man i 2015 begyndte at undersøge mulighederne for at gå i forbund, trods historiske forskelligheder. Forskelligheder som mange har ment ville blive svære, måske for svære, at forene. Men selvom det især har været politiske standpunkter, der skiller de to store spillere ad, er det også det, der forener dem bag en klar politisk dagsorden.

LO er den største lønmodtager organisation i Danmark, men vi står overfor nogle store udfordringer som digitalisering og globalisering fører med, og her skal vi skal huske, at står vi sammen, står vi endnu stærkere i fremtiden,” siger formand for LO Lizette Risgaard, og forsikrer især de kritiske stemmer i eget bagland for at, ”de røde faner skal med videre lige meget hvad.” 

Uddannelsespolitik højt på ny dagsorden 
For Lizette Risgaard og for ja-siden, herunder Dansk Artist Forbund, har det handlet om at løfte blikket over partifarve, og i stedet få blik for at ’styrke de strategiske og konkrete alliancer i dansk politik; styrke den danske arbejdsmarkedsmodel og skabe tryghed for medlemmerne omkring det danske velfærdssystem'. Det er især den uddannelsespolitiske dagsorden, som har prioritet for en ny organisation, hedder det. Dansk Artist Forbund er blandt de få fagforbund, som ser en stigning af unge medlemmer.

Jeg ser for mig, at vi i den nye organisation skal blive langt bedre til at tale de unges sag og tale med dem på tværs af fag – i et nutidigt og inkluderende sprog,” siger formand for DAF Lena Brostrøm Dideriksen

LO-formand Lizette Risgaard og DAF-formand Lena Brostrøm foran de røde faner inden afstemningen.

Flere små fisk i en større dam
Dansk Artist Forbund har et et mangeårigt medlemskab af LO, og formand Lena Brostrøm Dideriksen har siddet i hovedbestyrelsen de sidste 11 år. I en overgangsperiode skal tre fra hver af de små LO-organisationer sidde med i en ny hovedbestyrelse, som Lena Brostrøm også stiller op til. Fra næste kongres vil flere mindre forbund (under 4000 medlemmer) konkurrere om i alt seks pladser i en ny bestyrelse. 

”Det er vigtigt for os at bevare den indflydelse, vi historisk har haft i LO. De mindre forbund har masser at komme med. Et tydeligt eksempel er, at det såkaldt atypiske arbejdsmarked ikke var blevet taget op i LO, hvis ikke vi i DAF havde arbejdet så meget for det,” siger Lena Brostrøm Dideriksen. 

Fusionen bringer flere små forbund tættere sammen, og DAF vil fremover være i hovedforbund med bl.a. Dansk Musiker Forbund og Dansk Skuespillerforbund. Det kan styrke de fælles temaer, siger Lena Brostrøm:

Det bliver alt mere vigtigt at stå sammen med de mange, der har samme interesser som os. Nu sidder vi i samme hovedorganisation og måske kan det faktisk blive en fordel for kulturpolitiske dagsordner.”

Hos LO stemte 389 stemte for og 11 mod. Hos FTF stemte 71,4 procent ja og opnåede dermed lige det flertal på 2/3 dele som var nødvendigt. Med mindre der sker ekstraordinært medlemsfrafald frem til årsskiftet, træder fusionen i kraft pr. 1. Januar 2019. 

FAKTA OM LO OG FTF
LO er hovedorganisation for fagforbund med medlemmer på både det private og offentlige arbejdsmarked - bl.a. 3F, Dansk Metal, FOA og HK. Omvendt har FTF flest forbund i den offentlige sektor, med eksempelvis Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og BUPL.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS