Inddragende cirkus i 12 meters højde


Selvom man bor i højhus, kan man godt få cirkus og musik i øjenhøjde. Forestillingen Cirkus Memoarer nedbryder corona-afstanden og optræder på plejehjem ved hjælp af en kæmpelift.

Tekst og foto: Elizabeth Wedel 

Beboerne på Ørestadens Plejecenter fik scenekunst og musik leveret lige til altandøren da Pludselig Cirkus kom forbi. En intim cirkusoptræden blev bogstaveligt talt løftet helt op til beboernes altaner. 

En kæmpestor lift giver de to cirkusartister Morten Uglebjerg Norli og Anna Nerdrum Bøgwald en usædvanlig scene. Her synger, jonglerer og danser de og fremfører klovnerier til lyden af musiker Julie Holmegaard Schades harmonika.
Siden december har de tre optrådt sammen med projektet Cirkus Memoarer med musik, kunst og show for særligt ældre. ”Vi trækker på minder om cirkus og revy for at skabe genkendelse,” fortæller Julie. 

Og netop genkendelsen ses tydeligt blandt de mange beboere som sidder på deres kvadratiske altaner.
De tre artister høster store smil fra tilskuerne som ivrigt vinker tilbage. Da harmonikaen spiller an til den kendte vise 'Jeg ved en lærkerede', synges der med fra altanerne, imens fødder og hænder vipper i takt. 

På tredje sal bor Søren Eli Meyer, der nyder dagens show sammen med sin søn. Han følger observant med i forestillingen og synes godt, at der måtte komme underholdning forbi noget tiere. Da han fra liften bliver spurgt, om hvad hans synes om forestillingen, råber han, at det er godt! 

Inddragende cirkus for særlig målgruppe
For Pludselig Cirkus handler det om at inkludere publikum, forklarer Julie: ”Vi har direkte føling med vores publikum og mærker efter, hvis det fx er en gruppe som godt kan lide at synge med, så giver vi et nummer mere, og på den måde er hver en optræden unik.” Morten tilføjer: ”Særligt vigtigt er det at løfte kunsten op. Her har vi at gøre med en målgruppe, som ofte bliver glemt, og derfor er det vigtigt at lave underholdning, som er specifikt lavet til dem.” 

De tre artister lægger vægt på at formindske afstanden mellem kunstner og publikum, og under Lockdown måtte de gentænke, hvordan kunsten skulle komme ud – og ikke mindst hvordan den kunne coronasikres. Her blev liften en løsning for gruppen, der som cirkusartister er vant til selv at skabe deres scene men blev kreativt udfordret på grund af restriktioner og smittefare.

Projektet blev til virkelighed takket være et samarbejde med foreningen Genklange, som hjalp med at fundraise de sidste nødvendige midler, og liftfirmaet Riwal som for et symbolsk beløb stillede en lift til rådighed.

Pludselig Cirkus har flere shows i maj og planer om at fortsætte med projektet – det kan følges på Genklanges Facebookprofil 

Om Cirkus Memoarer
Cirkus Memoarer startede som et projekt mellem cirkusartisten Morten og en ven i Norge. Mortens egen mormor var ramt af demens, og Morten, som er uddannet omsorgsklovn, opdagede hurtigt den glæde, som de ældre oplevede ved deres optrædener med særlig fokus på netop de ældre. Siden da førte et lejlighedsbytte sammen med kæresten og medartisten Anna til mødet med musikeren Julie i Danmark. 

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS