Kein nudelbein: dansk talent på cirkusskole i Berlin


Der er to danske artister på Berlins statslige Cirkusskole. En lærer og en elev. To hårdtarbejdende luftakrobater, der beriger det tyske cirkusmiljø med deres kunnen.

En zwei drei, hop!
Kommandoen er ikke til at misforstå.
– Jeg er ikke så god til tysk, fortæller Rasmus Aitouganov undskyldende. Men han kan nok til at få sine elever på Staatliche Artisten Schule Berlin til at svede.

Han er klasselærer for ti elever. Omkring ham i det store lyse rum, beklædt med træ på loft og væg, med cirkusremedier overalt, arbejder de ti på hver deres specialer.
En af dem er Mikkel Stamp i stropperne. To stropper hænger fra loftet, Mikkel øver figurer svævende over gulvet. Hans ansigt er udtryksløst, blodårer og sener står tydeligt frem. Rasmus holder koncentreret øje med ham, retter på hans holdning, siger:
– En gang til.

Der er to i klassen, der har stropper som speciale, Mikkel fra Danmark og Arvid fra Tyskland, de småsnakker i en pause. Mikkel fortæller, at han har fået et rabatkort hos sin lokale dönerforhandler, hver tiende er gratis. De diskuterer alle de forskellige ting man kan få i sit brød, Arvid fremhæver den med kun grøntsager – han er vegetar. Mikkel udbryder dybfølt:
– Jeg skal have min leverpostej. Rasmus indskyder venligt, at man i Tyskland kan få paté, der minder meget om leverpostej. Mikkel er skeptisk.
Fast arbejde

Mikkel Stamp er 19. Han gik på gymnasiet, dyrkede løb med støtte fra Team Danmark, men gik sur i gymnasiedelen og droppede ud. 
En ven forslog ham cirkus. Efter et års træning på AFUK i København måtte Mikkel udenlands for at finde en uddannelse, hvor man både kan få SU og en ordentlig træning. Han blev optaget efter en audition på skolen i Berlin – hvor en af hans lærere fra AFUK, Rasmus Aitouganov netop var begyndt at undervise. 
Også for Rasmus er skolen en mulighed for at komme videre. Han er uddannet i trapez på artistlinjen på AFUKs forløber, Daghøjskolen Kigkurren i København, og den statslige cirkusskole i Moskva. Efter at have optrådt i ti år koncentrerede han sig om at undervise i København, men da han fik en mulighed for en fast ansættelse i Berlin slog han til. Skolen fra 1956 er oprindeligt østtysk, en gammel skole med traditioner, bl.a. traditioner om at uddanne solister. De fleste af lærerne er uddannet på skolen. Rasmus kommer med viden og erfaring fra nycirkus, og han har arbejdet meget med gruppeprocesser. Han kan tilbyde skolen noget nutid. Skolen kan tilbyde ham en fast stilling som statsansat.

SE OGSÅ: To danske artister i Berlin

Det sværeste
Begge fortæller, at de er blevet godt modtaget i Berlin. Cirkus er i Tyskland en kunstform på linje med ballet og teater, skolen tilbyder både en gymnasiel og en erhvervsuddannelse, og Tyskland har et stort, levende og spændstigt cirkusmiljø. Det har Danmark ikke i samme grad. Og det er ærgerligt, synes Rasmus:
– Når der ikke er en dansk cirkusuddannelse, så udklækkes der ikke nye folk til miljøet. Du laver netværk i det land, du uddanner dig i, og så bliver du i udlandet. Hvis man ikke uddanner folk, hvor skal de så komme fra?
Mikkel er i gang med hård fysisk træning på gulvet. Rasmus siger noget, som han siger ret tit:
– Keine nudelbein!
Han smiler, når han siger det, men det er mere end en venlig henstilling.
Hvad har så været det sværeste for Mikkel – den hårde træning?
Han ryster på hovedet:
– Det sværeste er, at de snakker tysk. Der er store krav til at lære sproget, og jeg kan ikke sidde stille. Og så er det formelle; man skal give hånd og kalde lærerne med efternavn. 
Dét har Mikkel svært ved at vænne sig til. Rasmus har han dog fået lov til at kalde ved fornavn.

FAKTA om Staatliche Artisten Scule Berlin
Skolen ligger i Prenzlauerberg, tæt på de mange gallerier. Den er oprindeligt østtysk, grundlagt i 1956. Den tilbyder både en gymnasiel og en erhvervsuddannelse, samlet kan man gå på skolen i ni år. Mikkel følger undervisningen de sidste tre af de ni år og vil derefter være uddannet luftakrobat.
 

Tekst & foto: Simon Jeppesen

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS