Kommentar: Snævre puljer kræver brede samarbejder

De helt nye genstartspuljer skal sætte mere gang i livescenerne. Det er på høje tid at få penge
og udviklingsmulighederne ud at rulle, lyder det fra artisternes forperson Sara Indrio.

De øremærkede midler til udvikling af live-formater er vigtige for genstarten og ligeså puljen til data-indsamling om krisens konsekvenser for kulturerhvervene.

Men når flere af de nye puljer ikke kan søges af kunstnernes selv, men kun af kulturinstitutioner eller foreninger, så stiller det krav til de selvsamme institutioner om inddragelse og samarbejde.

LÆS OGSÅ: Fem genstartspuljer er åbnet 

Kulturinstitutioner og kunstnere i samspil
Som repræsentant for de udøvende og skabende kunstnere i Genstartsteamet har Sara Indrio arbejdet og argumenteret for midler til udvikling og afprøvning af nye formater. Hun håber på, at institutionerne lever op til det, som de forpligtede sig til i teamet, nemlig at generere events, udvikling og samarbejder med kunstnerne for de penge, der ligger i puljerne.

Det er vigtigt, at vi får en bred vifte af ideer i spil for at få kulturlivet i gang og for at nå ud til så mange publikumsgrupper som muligt. Derfor er der også brug for projekter, der kommer fra musik-, danse og cirkusmiljøerne og ikke kun tiltag, som er defineret af kulturinstitutionerne. Vi skal ikke glemme, at det er historisk, at der bliver givet penge til fri udvikling af formater i Danmark. Det momentum må vi ikke tabe. På den måde kan vi vende krisens negative konsekvenser til noget varigt positivt for det danske kunst- og kulturliv.”

Penge til at monitorere krisens konsekvenser for kunstnerne
Som en del af genstartsarbejdet har Sara Indrio kæmpet for penge til at kortlægge og sætte tal på den langvarige krises konsekvenser for kunstnerne og deres erhverv.

Det er ikke nogen stor pose penge, men det er et vigtigt resultat. Det har hele tiden haft en høj prioritet for os at skaffe et nuanceret syn på kultur og kulturerhverv og på de konsekvenser, Coronakrisen har haft. Derfor er vi glade for, det lykkedes at sikre de penge, og ikke mindst at det er kunstnernes egen organisation Dansk Kunstnerråd, som administrerer opgaven - faktisk som den eneste af de puljer, der er givet. Alle andre ligger hos institutionerne.”

Kunstnernes egne initiaver kommer ikke med
Genstartspuljerne skal øge kulturudbuddet i en tid, hvor mange events er aflyst. Men artisternes formand Sara Indrio mangler plads til kunstnernes initiativer og drive i puljernes endelige udformning. 

Genstartspuljerne har et vigtigt mål, men vi går glip af artisternes mange ideer og innovative kraft, når de ikke får direkte adgang til flere af udviklingspuljerne, og det har jeg påpeget mange gange over for både genstartsteamet og politikerne,” siger hun. 

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS