“Manglende kendskab til loven er ingen undskyldning”

Dansk Artist Forbund oplever ofte, at medlemmernes musik bliver brugt af politikere, uden artistens tilladelse. Forbundets juridiske afdeling kan her hjælpe med at vurdere størrelsen på en mulig erstatning og med at få indhentet erstatningen.

“Det sker faktisk hver gang, der er politiske valg – især ved folketingsvalg.”

Sådan lyder ordene fra advokat Nathalie Rothe, leder af DAFs juridiske afdeling. Forbundet bliver jævnligt kontaktet af medlemmer, der har konstateret, at deres musik bliver brugt i valgkampagner eller til almindelig profilering af politikeren. 

Ved seneste folketingsvalg var der 10-20 sager inden for alle genrer, lige fra det nyeste nye til kendte dansk-top-evergreens.

“Det kan lige så godt være store politiske navne, som mindre kendte politikere. Og vi ser det desværre oftere fra ungdomspartierne end fra moderpartierne,” siger Nathalie Rothe.

Erstatning kan komme på tale
Det med ophavsrettigheder kan for mange være svært lige at greje. Men her kan Dansk Artist Forbund oplyse de artister, der har set og hørt deres musik brugt i politisk sammenhæng, om deres rettigheder.

Første skridt er, at politikeren straks skal fjerne musikken. Og så er der selve erstatningen. Størrelsen på den afhænger af omfanget af krænkelsen. Hvor længe har selve postet har været oppe, hvor bredt er det kommet ud og hvor stor en del spiller musikken i selve markedsføringen.

Her kan forbundets juridiske afdeling vurdere, hvor meget erstatning artisten har krav på, ligesom juristerne kan være behjælpelige med at få erstatningen i hus. Ved sidste folketingsvalg var der ikke nogen artister, der ønskede at kræve erstatning. Men de ønskede indholdet fjernet. Og det kan Dansk Artist Forbund hjælpe med:

“Vi møder oftest politikere, der siger undskyld og beklager og fortæller, at de ikke vidste, det ikke er tilladt,” siger Nathalie Rothe og tilføjer:

“Men manglende kendskab til loven er ingen undskyldning. Politikere og ungdomspolitikere bør aktivt undersøge, hvordan de må opføre sig på de sociale medier – og ikke mindst hvad det kræver at bruge andres værker og indhold til markedsføring.”
 

LÆS OGSÅ: Politikere bruger ulovligt artisters musik og billeder


FAKTA: Lovtekst om politikernes særlige ansvar

'Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart.' 
Kilde: Lov om ophavsret, retsinformation.dk

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS