Musikkens fællesskaber bliver svigtet – igen

Hele festival- og livemusikområdet og dermed også mange led i den musikalske fødekæde, er blokeret, indtil myndigheder og politikere giver den afklaring, de skylder en af Danmarks mest hårdt ramte sektorer. Hvordan må vi samle publikum, og hvilken hjælp får vi? Svaret er længe ventet, og det er nu sidste time.

Debatindlæg af Sara Indrio, artist og formand for Dansk Artist Forbund


Branchen i skruestik
Den del af branchen som samler store publikumsgrupper, har ventet længe på anbefalinger fra den regeringsnedsatte ekspertgruppe. Både arrangører, artister, musikere, crew og bookere er helt låste, indtil politikerne tager en beslutning om, hvad der kan lade sig gøre eller ikke.

I månedsvis har publikum glædet sig til sommerens store fælles live-oplevelser, og artister og arrangører har arbejdet for at gøre de oplevelser mulige. Men den manglende afklaring fra politisk hold gør, at ingen i branchen kan lave bindende aftaler. Når både restriktioner og kompensationsordninger er uafklarede, bliver den økonomiske risiko forbundet med liveevents, for omfattende. Det efterlader artisterne og hele branchen i et ingen-mands-land. I sidste ende vil det gå ud over publikum, og det sætter en i forvejen presset sektor unødigt på prøve. De økonomiske konsekvenser er allerede tydelige:

Der kunne have været flere svar
Betydningen af sommerens kultur-events kan umuligt komme bag på kulturpolitikere eller sundhedsmyndigheder. Vi leverer fællesskab, sammenhængskraft og livskvalitet – og en seriøs omsætning i oplevelsesøkonomien. Festivalerne er en vigtig kulturel motor og en stor del af danskernes kulturforbrug: hver femte voksne dansker tager på en eller flere musikfestivaler (2019) og livekulturens omsætning tælles i milliarder. Alene på musikområdet omsætter livekoncerterne 6.1 mia. i 2019. Det er tab for branchen, som også bliver tab for samfundet. Den fortsatte nedprioritering af kulturen og kunsten i genåbningen, kan få varige konsekvenser for begge.

Evidens mangler
Derfor er det kilde til frustration og undring på tværs af hele branchen, hvorfor der ikke langt tidligere er skaffet evidens for smittespredning ved kulturelle events. Alle udenlandske forsøg peger tværtimod i retning af, at det er ganske sikkert at gå til koncert eller på museum.

I Dansk Artist Forbund har vi siden krisens start efterlyst danske forsøg. Myndighederne skylder at basere fortsatte, stramme restriktioner for nedlukning på evidens, og politikerne skylder at garantere og iværksætte kompensation, som virker.

Afklaring udebliver
For mens andre dele af samfundet åbner, er live-branchen fastfrosset. Det ligner skævvridning, når store varehuse og fodbold bliver anset som en nødvendighed, og en mulighed, mens fortsatte restriktioner for koncerter forbliver udokumenterede. Den åbenlyse nedprioritering stemmer ikke overens med danskerne ønsker, og skaber frustration i en i forvejen presset sektor.

Festivaler, spillesteder og artister har allerede peget på løsninger. Politikere og myndigheder skylder svar, hellere i går end i dag, om, hvordan sommerens live-oplevelser kan blive til virkelighed, og hvordan hjælpen kan komme ud, hvis ikke.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS