Ny blankmedieordning kompenserer med 93 mio

Efter mange års pres fra kunstnerne er der endelig landet en tidssvarende aftale, så kunstnere og kulturproducenter også bliver kompenseret for lovlig kopiering via ny teknologi som f.eks. smartphones og computere.

Aftalen sætter fra næste år kompensationsniveauet på 93 mio. kr. Til sammenligning blev kunstnerne i 2019 kompenseret med 27,6. mio. kr.  

I Danmark er det lovligt at kopiere til privat forbrug, hvis kunstnerne til gengæld kompenseres. Det sker via den såkaldte blankmedieordning, men i mange år har den danske lovgivning ikke inkluderet moderne medier, og derfor har danske kunstnere været langt ringere stillet end deres kollegaer i andre EU-lande. 

Der kopieres også på smartphones og computer
Blankmedieordningen har hidtil kun omfattet blanke cd’er, dvd’er og usb-stiks m.v., men den teknologiske udvikling, markedet for lagringsmedier og ændringer i danskernes privatkopieringsadfærd har betydet, at privatkopieringen i dag også finder sted på lagringsmedier som smartphones, computere og tablets. 

Den nye og moderniserede aftale lægger en afgift på disse medier og giver et årligt kompensationsniveau på 93 mio. kr. Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne står bag aftalen.

Sejr efter langvarigt pres
I en årrække har kunstnerne presset på for at få blankmedieordningen moderniseret. En af dem, der har arbejdet hårdt for at få kompensation til kunstnerne er artist og tidligere DAF-formand Lena Brostrøm:  

"Jeg er meget tilfreds med resultatet, der tager rettighedshaverne alvorligt og fører vilkår og økonomi up to date. Det er et meget vigtigt og presserende skridt, som regeringen og flere partier har taget her. Stor ros til dem for at lande en aftale og rette op på flere års nøl. Vi har igennem mange år forsøgt at råbe skiftende kulturministre op om, at lovgivningen var både ulovlig og ude af trit med den teknologiske udvikling."

Læs mere om aftalen på Kulturministeriets hjemmeside

Om blankmedie-ordningen

  • Hensigten med ordningen er at sørge for, at rettighedshaverne modtager en rimelig kompensation for den lovlige privatkopiering, der finder sted.
     
  • Den nye aftale lægger en afgift på lagringsmedier som f.eks. telefon og computere og giver et årligt kompensationsniveau på 93 mio. kr.
     
  • Kompensationen til rettighedshaverne vil herefter afhænge af salget af de forskellige lagringsmedier.
     

LÆS OGSÅ: Debat: fair kompensation til kunstnere for kopiering

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS