Ny rapport: Europas kultur hårdt ramt

De kulturelle industrier i er lige nu blandt de hårdest ramte i Europa. En helt ny rapport opgør omsætningstabet i Europas kreative sektor til 31 procent.

Rapporten peger også på kulturindustrien enorme betydning for både økonomi, beskæftigelse og sammenhængskraft.

Konklusionerne bekræfter også artisternes formand, Sara Indrio, der netop har budt ind til genstratsteamet i, at et af de virkelige vigtige elementer er, at få skabt aftalerammer der kan imødekomme efterspørgslen på de nye formater og forretningsmoddeller, som restriktionerne har skabt.

”Rapporten sætter en fed streg under kulturens store værdi som økonomisk motor og som samlende faktor. Derfor skal vi styrke den kreative sektor og investere i alle dem, der lever af at samle mennesker og skabe indhold. Vi peger på erhvervsudvikling, der styrker alle led i produktionskæden lige fra research and development til efteruddannelse - det kræver ambitiøse investeringer og fortsat kompensation fra politikernes side, og at vi som brancher står sammen om at få lavet gode aftalerammer på meget kort tid på baggrund af det.”

Rapporten Genopbygning af Europa’ omhandler den kulturelle og kreative industris betydning for europæisk økonomi, og konsekvenserne af den igangværende coronapandemi. Rapporten er udarbejdet af EY på vegne af GESAC, der er paraplyorganisation for europæiske rettighedsselskaber. 

Læs den fulde rapport 'Rebuilding Europe'


Fakta og pointer fra rapporten ’Genopbygning af Europa’


2020: De kulturelle og kreative industrier mistede 31 procent af deres omsætning

  • De kulturelle industrier er blandt de hårdest ramte i Europa på grund af Corona-pandemien.
  • Scenekunstbranchen er hårdest ramt, efterfulgt af musikområdet med et omsætningstab på hele 75 procent.
  • Samlet set har den kulturelle og kreative sektor tabt 31 procent af deres omsætning i 2020, svarende til 199 milliarder euro. 
  • Pandemiens nedlukning af kulturlivet har ført til en nedgang i omsætningen på 31 procent – lige så stor om luftfarten.
  • De kreative og kulturelle sektorer, herudner teater, musik, spilindustrien, tv- og film, reklamebranchen, arkitektur, bogbranchen, aviser og magasiner, radio og billedkunst har tilsammen haft en nedgang på 31 procent i 2020. 


2019: Kulturindustrien står stærkt

  • I 2019 omsatte de kulturelle og kreative industrier for 643 milliarder euro svarende til 4,4 procent af EU's BNP målt på omsætning, og områdets bidrag til den europæiske økonomi var således større end både telekommunikations- og bilindustriens. 
  • I 2019 var mere end 7,6 millioner mennesker ansat i branchen, der er vokset støt i de senere år.


Konsekvenser

  • Nedgangen vil føre til mindre kulturproduktion i årene fremover, forudsiger rapporten, herunder tvinge etablerede kunstnere væk fra faget og afholde nye talenter fra at satse på en usikker karriere i kulturens verden.
Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS