Nye cirkusklubber for 3,8 millioner kroner

Over de næste tre år skal der skabes flere cirkus tilbud til danske børn og unge.
DUBAL står for initiativet, som skal engagere artister, frivillige og skoler i hele landet
og Nordea Fonden har bevilliget pengene.


20 nye klubber på tre år
”Hvis vi ser på et land som Frankrig og tager højde for forskellen i befolkningstal, skulle til sammenligning mindst 24.000 danske børn og unge gå til cirkus. Tallet er kun 2.000, og det vil vi gerne ændre med det her initiativ,” forklarer Einar Trie, som er daglig leder af Danske Børne- og Ungdoms Artisters Landsforenings (DUBAL) sekretariat.

Stort behov for mentorer og undervisere
Der eksisterer allerede 17 klubber på landsplan og planen er skabe mindst 20 nye for de 3,8 millioner Nordea har bevilliget. Region Midtjylland har derudover netop bevilliget en halv million, fordi de i deres område gerne vil etablere et tæt netværk mellem de gamle og de nye klubber i regionen. På Sjælland er der ret få eksisterende klubber, så det er især her, der bliver brug for mentorer og undervisere. 

Der kan være tre timer i én klub, og tre timer i en anden pr. uge. Vi kan ikke tilbyde fulde stillinger, så vi vil gerne have folk, der i forvejen er selvkørende, og som har brug for et supplement til at udvide netværket,” fortæller Einar Trie.

Alle typer artister er interessante
Mange steder skal der etableres nye faciliteter, og det betyder, at de mentorer og undervisere, der rykker ud, selv skal have deres udstyr med i opstartsfasen. Ud over det, er der ikke nogen præferencer i forhold til specialeområde, eller om det er uddannede eller uuddannede artister, siger Einar Trie:
 
Vi ser meget gerne folk, der er gode til forskellige discipliner. Men om det bliver mange med få timer, eller få med mange timer, kan vi ikke sige noget om endnu. Hvad vi ved er, at den enkelte klub skal have en professional mentor tilknyttet mindst et år.”

Ud over freelancementorer- og undervisere skal DUBAL fastansætte en artist til en deltidsstilling på sekretariatet. Ansøgere kan sende mail direkte til mail@dubal.dk, hvor interesserede artister også kan få hjælp til at skabe kontakt til klubberne ude i landet. 

Selvkørende klubber efter 3 år
Projektets succes afhænger nok så meget af lokale ildsjæle til at starte cirkusklubber op i samarbejde med de lokale skoler og andre i lokalområderne. Til det er det ikke nødvendigt at være artist. 

Cirkus og artisteri er leg, bevægelse i et sjovt fællesskab, hvor alle kan være med. Nu gør vi det nemmere at starte cirkusklubber og gå til cirkus på samme måde, som man kan gå til fodbold og badminton. Vi håber, at lokale frivillige og skoler vil være med til at invitere flere børn og unge med ind i manegen,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
 
Einar Trie fra DUBAL understreger, at det er et kriterium, at skolerne og klubberne forpligter sig til at arbejde videre efter de tre år er gået. Derfor er det også en del af ”pakken” at undervise idræts- og dramalærerne i cirkus, så det bliver en integreret del af undervisningen.

Projektet er ikke ment som konkurrent til de eksisterende artister, der arbejder med skoleprojekter, emneuger og så videre. Tværtimod vil vi gerne skabe flere brugere på landsplan af professionelle artister, både som undervisere og som artister i shows,” siger Einar Trie. 

Tekst: Sara Indrio. Foto: PR.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS