Nyt finanslovsudspil giver over en milliard til kulturen

Forslaget til Danmarks næste finanslov afsætter flere penge til det kulturelle område. Artisternes forperson Sara Indrio betragter det som en vigtig anerkendelse.

Regeringen har fremsat nyt finanslovforslag, der giver over en milliard kroner mere til kulturområdet.

Dansk Artist Forbunds forperson Sara Indrio er glad for de ekstra penge, som regeringen vil tildele kulturen. Det giver en nødvendig opprioritering, og vidner om øget opmærksomhed, mener hun.

”Kulturbranchen har været spændt hårdt for de senere år, og vi har, som artisternes organisation, været med til at pege på løsninger. Hele området fortjener opbakning og flere ressourcer - og ikke mindst regeringens vilje til at afsætte pengene. Det er en klar anerkendelse af kulturen.”

I finanslovsudspillets 1,1 milliarder ekstra til kulturen allokeres der blandt andet 140 millioner kroner til det nu omdiskuterede kulturpas til udsatte unge, der er uden arbejde og uddannelse.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt begrunder beslutningen med, at kunst og kultur bidrager til øget trivsel blandt unge samt at kultur ikke kun skal være forbeholdt den mest ressourcestærke del af befolkningen. Forsøgsordningen med kulturpasset skal ifølge budgettet løbe i en prøveperiode fra 2024-2026.

”Kultursektoren har ganske rigtigt meget at byde på. Der er meget viden i musik- og scenekunstmiljøerne om, hvordan unge bliver engageret i fællesskaberne. Den viden skal vi bygge videre på. Det er vigtigt at udvikle og styrke livekulturen så den fortsat er attraktiv for alle unge – uanset baggrund, geografi og økonomi,” fastslår Artisternes forperson, Sara Indrio.


Fakta

 • Regeringens udspil gælder fordelingen af statens samlede budget for 2024-2027. 
   
 • Der er i finansloven blandt andet også sat 7,8 millioner af til de forberedende Musikalske Grundkurser (MGK), 19,6 millioner til Dansk Danseteater og 32 millioner i udviklingstilskud til egnsteatrene. 
   
 • Derudover har regeringen tildelt flere økonomisk pressede kulturinstitutioner millionbevillinger, heriblandt Danseuddannelsen på Holmen, teatret Aveny-T på Frederiksberg og adskillige museer. 
   
 • I finanslovsforslaget er næsten halvdelen af budgettet, dvs. 500 millioner kroner, afsat til enkelte og større initiativer fra regeringsgrundlaget. Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke initiativer, der er tale om. 
   
 • Se hele fordelingen af budgettet for kulturområdet i finansloven 2024 her.

 

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS