Publikum rejste langt for livekoncert i ArkansasDet er endnu uvist hvordan det danske publikum vil reagere når forsamlingsforbuddet bliver løsnet. Men at dømme fra erfaringerne ved USA's første livekoncert siden lock down, vil fans rejse langt og betalte en høj pris for at få en liveoplevelse.

Af Sara Indrio Jensen 

USA er det land på verdensplan med flest registrerede dødsflad som følge af Covid-19, og virusset hærger stadig store dele af landet, der endnu er i undtagelsestilstand. Spillestedet Temple Live in Fort Smith, Arkansas, USA var derfor også tæt på at trodse et fogedforbud, da de besluttede at gennemføre en Travis McCready koncert med begrundelsen ”hvis kirkerne kan holde åben med de fornødne forholdsregler, så kan spillestederne også.” 

Fans kørte 600 kilometer
Til koncerten med Bishop Gunn-forsangeren Travis McCready havde spillestedet måttet nedskaleret publikumsmængden fra 1200 til 229 sæder for at overholde de sundhedsmæssige krav. Spillestedet havde gjort noget ud af at gelejde alle ind på forsvarlig afstand af hinanden, og selvom salen langt fra var fyldt, var alle spillestedets ansatte var på arbejde. Publikum fik målt temperaturen ved ankomst og alle blev bedt om at bære masker under koncerten, Toiletterne var minimeret til ti personer ad gangen.
La Lisa Smiddy var en af de dedikerede fans, der var kørt 500 over femhundrede kilometer for at deltage i koncerten. 
Vi er glade for at være her. Jeg er en af dem, der har været ret bange for sygdommen, men da jeg så alt, hvad spillestedet havde gjort, var jeg klar til at komme,” fortæller hun til New York Times.

På publikums regning
I Danmark venter kulturlivet spændt på regeringens åbningsplan og hvem der skal betale regningen for de tomme sæder. Lederen af spillestedet i Arkansas, Lance Beaty, forklarer til New York Times, at ”det var i hvert fald ikke af økonomiske grunde, vi valgte at gennemføre koncerten.”
Billetterne kostede 20 US Dollars stykket og blev udelukkende solgt i pakker af seks. For Daniel Neathery på 33 betød det, at han måtte købe seks billetter for at komme til koncerten – også selvom han var alene, men ”det var det det værd for at få følelsen af normalitet,” siger han. 

Genåbning for enhver pris?
En amerikansk koncertarrangør kaldte mandagens koncert for et stort skridt mod en genstart af livemusikindustrien. I Danmark venter branchen utålmodigt på et startsignal til at åbne scenerene, men de nye forhold kræver tilpasning.  
Vi håber, der bliver lavet aftaler, der passer til både små og store acts og at vi fremadrettet kan finde løsninger der fungerer for både spillesteder og artister. Der er en hel fødekæde her, hvor alle er afhængige af hinanden, og det handler om at se konstruktivt på en ny virkelighed, som vi ikke ved hvor lænage varer,” siger formand i Dansk Artist Forbund Lena Brostrøm Dideriksen og understreger, at der kan være helt forskellige aftaler og behov fra artist til artist.
 
Der er varslet gradvise åbninger i henholdsvis juni og august måned, som også kommer til at gælde kulturlivet. 

LÆS OGSÅ: Genåbning og nye aftaler

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS