Artistuddannelse skal holde på talenter

Foto: AFUK
Der er en løbende efterspørgsel efter danske artister indenfor cirkusgenrerne, men artister der vil arbejde indenfor ny cirkus har indtil nu måtte rejse til udlandet for at uddanne sig. Det bliver der lavet om på, når den kommende artistuddannelse, starter til næste år.

Vigtig anerkendelse af artistfag
Det er en 4-årig bevilling på finansloven og et tilsvarende tilskud fra Københavns Kommune, der gør det muligt at åbne Danmarks første artistuddannelse - i første omgang som forsøgsuddannelse. Fra Dansk Artist Forbund er uddannelsen en længe ventet anerkendelse af artistfaget.
Artistfaget er et fag på lige fod med andre kunstneriske genrer. Det kræver en fysisk ekvilibrisme og kunstneriske kompetencer på et højt niveau at fortælle ved hjælp af kroppen” siger formand Lena Brostrøm Dideriksen.

Sanselig kunstform
Artistuddannelsen får til huse hos Akademiet for Utæmmet Kreativiet, AFUK der i mange år har uddannet artister. Den kommende uddannelse vil styrke genren ny cirkus i Danmark.
Det er en kunstform, der er konkret, sanselig og har et element af fare. Det taler til den tid, vi lever i” forklarer AnneSophie Bergmann Steen, forstander på AFUK. 

Artister skaber jobs
Forventningerne til uddannelsen handler for kulturminister Uffe Elbæk både om kunstneriske og jobmæssige gevinster. 
”Det er dokumenterbart, at der er godt vækstmiljø omkring artister, og der er mange gode talenter, vi skal prøve at holde på. Når man ser på jobperspektivet, så har vi mange erfaringer fra Canada, Sverige og Frankrig. De erfaringer, vi ser derfra er, at artisterne og de miljøer skaber kunstnerisk og økonomisk bæredygtige jobs.

Fakta om artistuddannelsen

  • En videregående uddannelse med fokus på det kunstneriske sprog, det cirkustekniske og scenetekniske.
  • Der optages 9 elever om året de første to år. I alt 18 elever kan gennemføre en tre-årig uddannelse i forsøgsperioden. Optagelse sker på baggrund af optagelsesprøver.
  • Forsøgsuddannelsen finansieres af 4-årige bevillinger Finansloven og Københavns Kommune.


Læs artikel i Metroexpress: Akrobater og linedansere skal gå i dansk skole

Se indslag fra TV2 News om uddannelsen

TV2-indslaget begynder efter 8.17 minutter af programmet og her medvirker kulturminister Uffe Elbæk, artisterne Tuk Frederiksen og Sofie Sabroe, samt DAFs formand, Lena Brostrøm Dideriksen.

Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS