A-kassens historie

Æresmedlem Ib Schønberg

Artisternes første a-kasse talte under 100 medlemmer

Af Lena Brostrøm Dideriksen

De første idéer til en arbejdsløshedskasse for artister manifesterede sig for første gang på Dansk Artist Forbunds generalforsamling i 1953. Her blev arbejdsvilkår og konkurrencen fra de udenlandske kolleger indgående diskuteret på linje med behovet for at få understøttelse i ledige perioder. Umiddelbart efter trak bestyrelsen i arbejdstøjet og i 1956 blev Artisternes arbejdsløshedskasse godkendt af Socialministeriet. 

Den ihærdige formand, Willy Manley, etablerede en særlig afdeling af Dansk Artist Forbund til formålet og det lykkedes ham tilmed også at få dispensation til at drive a-kasse for en medlemsskare, der ikke helt nåede det krævede antal på 100 tilmeldte. Lige siden har opgaven med at drive en faglig a-kasse haft høj prioritet i forbundets arbejde.
Artisterne Lille Thom & Svinning Johnny

For skuespillere, sangere og artister

Ønsket om at samle flere udøvende faggrupper i en større a-kasse kan ses som en rød tråd gennem hele a-kassens historie.

I 1961 er det direktoratet, der presser på for at skuespillere også bliver optaget i a-kassen. Senere forhandles der om en samlet a-kasse-løsning for udøvende kunstnere, uden at organisationerne dog når til enighed.

I 1971 stiger kravet til a-kasserne om et minimums-medlemstal på 1000 medlemmer, og nye muligheder undersøges. I 1974 etableres 'Musikernes og Artisternes arbejdsløshedskasse', der forsikrer artister og musikere. Senere i 1984 samles en ny a-kasse konstellation med en ny faggruppe, nemlig tjenerne, hvis arbejdsforhold på mange måder ligner musikere og artisternes.

TMA - Tjenernes, Musikernes og Artisternes a-kasse fungerede frem til 1990. hvorefter Dansk Artist Forbund igen satte ressourcer ind på at starte og drive egen selvstændig a-kasse-afdeling, med ansættelse af sagsbehandlerne Joan Kristensen og Nanna MIkkelsen.

Bred vifte af udøvende medlemmer

Joan, Marianne & Nanna fra a-kassen
Som den eneste faglige a-kasse for rent udøvende medlemmer, blev Artisternes a-kasse en selvstændig enhed i 1990. I dag har a-kassen ansvar for omkring 700 medlemmer, der udgøres af en bred skare af udøvende solister som f.eks. dansere, instrumentalister, sangere, performere, tryllekunstnere og artister indenfor cirkusgenrerne.

For at kunne agere som offentlig myndighed og administrere statens midler, skal a-kassem repræsentere en medlemsskare af en vis størrelse. Derfor har Artisternes a-kasse indgået i a-kassefælleskab, i egen selvstændig afdeling, med andre mindre fagområder lige siden 1990. Først var samarbejdspartnerne sømændene og fiskerne (1990), siden kom frisørerne til og vi kom herefter ind under en større hovedkasse i 2002, HK.

Artisterens a-kasse i dag

I dag er Artisternes a-kasse fortsat en selvstændig afdeling, siden 2021 under Din Faglige A-kasse, hvor Joan Kristensen og Marianne Holbæk står for sagsbehandlingen i Artisternes faglige a-kasse - på 25. år - i artisternes tjeneste.   
Dansk Artist Forbund Dronningensgade 68 1420 København K tel 3332 6677       About us in EnglishCookie politik
Søgemaskineoptimering og CMS