Artister og musikeres digitale produktioner som lyd, billeder eller tekst, er ikke længere automatisk beskyttet mod datamining.

For at sikre rettigheder til eget materiale anbefaler Dansk Artist Forbund alle medlemmer aktivt selv at beskytte indholdet. Det kan gøres ved hjælp af en standardtekst der placeres på sider med musik, videoer, fotos, tekster eller andet ophavsretligt beskyttet materiale.

Et aktivt nej-tak til datahøst
Danmark har lige implementeret et EU-direktiv, der har medført en række ændringer i ophavsretten. Blandt andet vedrørende såkaldt ”tekst og datamining”, som blandt andet anvendes i processen når der ”høstes” materiale på nettet med henblik på at træne kunstig intelligens i at lave nyt materiale.
Ifølge de nye regler, kan denne høst nu ske uden at indhente tilladelse dertil hos materialets oprindelige rettighedshavere.
Man har dog som rettighedshaver mulighed for at ”opte ud” af kommerciel tekst og datamining ved aktivt at frabede sig at blive brugt. Har man taget skriftligt forbehold på sine webside, kan der kun lovligt tekst- og datamines på den pågældende side, hvis der er indgået aftale herom med rettighedshaverne.

Anbefaling: Indsæt tekst, der beskytter dit indhold
Dansk Artist Forbund anbefaler derfor sine medlemmer at indsætte et forbehold mod tekst- og datamining på deres egne hjemmesider, blogs, medier, kanaler mv. hvor de har musik, videoer, fotos, tekster eller andet ophavsretligt beskyttet materiale liggende:

”Musik, lyd, billeder, tekster og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Alle rettigheder til indholdet forbeholdes, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.”

 

For at have virkning, skal teksten placeres på en maskinlæsbar måde i metadata og i vilkår og betingelser for brug af webstedet eller tjenesten.

Hos Dansk Artist Forbund har vi generelt et stort fokus på kunstig intelligens, hvor vi arbejder for at sikre artisters rettigheder. Få overblikket here.