Kulturministeren: Vi skal lovgive om retten til egen stemme og krop
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) foreslår en ændring af ophavsretsloven, der skal sikre, at ingen uden samtykke får deres personlige kendetegn anvendt i manipulerede videoer, billeder eller lydoptagelser.
”Vi vil gerne give helt almindelige mennesker, offentlige personer, kunstnere, politikere samt Gud og hvermand ret til egen krop, egen stemme og egne ansigtstræk i en tid, hvor teknologien har overhalet vores lovgivning og truer vores demokrati,” siger Jakob Engel-Schmidt til DR.
En nødvendig beskyttelse
Lovforslaget, som regeringen vil sende til forhandling i 2025, vil være det første af sin slags i EU. Baggrunden er blandt andet manglende lovgivning, der i dag gør det svært for borgere at få fjernet deepfake-materiale, hvilket kan skade både omdømme og offentlig debat.
I Dansk Artist Forbund bakker vi op om initiativet fra kulturminister, netop fordi at kunsten og kunstneren nødvendig beskyttelse i en tid med hurtig teknologisk udvikling – også på kunstens område:
”Det er positivt, at kulturens område får opmærksomhed i denne sammenhæng. Politikerne står midt i en af nyere tids vigtigste værdikampe, hvor det gælder om at føre en ambitiøs kulturpolitik – både i dansk lovgivning og i kraft af vores kommende EU-formandskab,” siger Sara Indrio, forperson for Dansk Artist Forbund.
Hun advarer samtidig mod at gøre det til et problem for kendte og kunstnere alene:
”Hvis vi oversvømmes af maskingenererede efterligninger uden et menneske bag, bliver kunstnernes problem hurtigt et demokratisk problem. Beskyttelsen af kunstneres rettigheder er ikke kun afgørende for deres overlevelse, men også for borgernes adgang til kvalitet, gennemsigtighed, ægte kunstnerisk indhold og fremtidige investeringer i kunstneriske produktioner,” siger Sara Indrio.
Det handler ikke kun om at beskytte værker, stemmer og ansigter
Ifølge Sara Indrio handler det ikke kun om at beskytte, men også om at sikre en grundlæggende transparens.
Vi har brug for en mærkningsordning, så publikum ved, hvornår der er tale om AI-genereret indhold.”Vi ser frem til at følge lovarbejdet med lovforslaget og de kommende anbefalinger fra regeringens AI ekspertgruppe. Samtidig, mener vi, det er afgørende, at vi får en mærkningsordning, så publikum tydeligt kan se, hvornår der står et menneske bag et værk – og hvornår det er skabt af kunstig intelligens,” siger Sara Indrio.
Lovændringen skal ifølge kulturministeren beskytte både demokratiet og den offentlige samtale uden at bremse innovationen. Lovgivningsarbejdet forventes at begynde i løbet af 2025.