Mange kunstnere har i dag store udfordringer ved at oprette en erhvervskonto. De løber panden imod den mur, der er bankernes stramme krav. For selv om man ifølge loven har ret til en basal erhvervskonto, er det stadig bankerne, der i sidste ende bestemmer – og de kan sige nej.

Omvendt kan bankerne også kræve, at man skal oprette en erhvervskonto hos dem – og det kan koste den enkelte dyrt.

Nu har Folketinget vedtaget en lov, der skal sikre hurtigere svar og mindre bureaukrati, når selvstændige søger om erhvervskonto. Men hvordan virker den i praksis? Og hvad gør du, hvis banken stadig lukker døren? Eller kræver at du opretter en dyr konto?

Hvad er en erhvervs-konto?

En erhvervskonto – også kaldet virksomhedskonto eller firmakonto – er en konto, der er knyttet til din virksomheds CVR-nummer. Det er virksomhedens svar på en privatkonto og bruges til at håndtere indtægter og udgifter.

For kunstnere og selvstændige kan en erhvervskonto være afgørende for at kunne modtage betaling for koncerter, undervisning, royalties eller merchandise. Den kan også gøre nemmere at holde styr på moms, skat og regnskab og holde det adskilt fra din privatøkonomi.

Hvad siger de nye regler?

Fra januar 2025 har virksomheder ret til at få oprettet en basal erhvervs-konto i et af de otte største pengeinstitutter. Banken skal nu behandle din ansøgning inden for 10 hverdage, forudsat at du har leveret de nødvendige oplysninger.

Men banken kan stadig afslå ansøgningen, hvis der f.eks. er mistanke om hvidvask. I så fald skal banken ifølge de nye regler give en begrundelse, og du får mulighed for at klage over afslaget.

Hvad koster det?
En erhvervskonto er langt fra gratis. De fleste banker tager flere tusinde kroner årligt i gebyrer, og det kræver et CVR-nummer at oprette en. Priserne på erhvervskonti varierer betydeligt, både når det kommer til oprettelse og den årlige drift. Nederst i artiklen kan du se en oversigt over priser fra ti forskellige banker.

Hvornår er det et krav?

Der er ikke et generelt lovkrav om, at du som selvstændig skal have en erhvervskonto. Du skal have en konto som myndighederne kan udbetale penge til, men det behøver dog ikke nødvendigvis være en egentlig erhvervskonto; en privatkonto kan i visse tilfælde være nok.

Alligevel oplever flere medlemmer, at deres bank kræver oprettelse af en erhvervskonto. Når de fremstiller kravet, henviser de ofte til at skulle leve op til hvidvaskreglerne, som blev skærpet i 2017.

Nogle banker har, ifølge vores medlemmer, desuden indført beløbsgrænser: Hvis du modtager over f.eks. 50.000 kroner på din private konto, kan banken kræve, at du skifter til en erhvervs-konto hos dem. I enkelte tilfælde har medlemmer endda oplevet, at deres privatkonto blev lukket, fordi de ikke ville efterkomme bankens krav om at oprette en erhvervs-konto.

Rådgivning fra Dansk Artist Forbund:

Det er forbundets juridiske vurdering, at:

  • Mange medlemmer, som arbejder som freelancere eller kombinatører uden CVR-nummer, fejlagtigt bliver pålagt at oprette erhvervskonto.
  • Hvis der ikke er tale om reel erhvervsaktivitet, har banken ikke hjemmel til at kræve oprettelse af en erhvervskonto.
  • Medlemmer i tvivl bør kontakte forbundet for juridisk rådgivning før de accepterer bankens krav.

Hvis din bank stiller dette krav, bør du bede om en skriftlig forklaring og undersøge, om andre banker har samme praksis.

”Vi anbefaler, at man altid får en skriftlig begrundelse på bankernes krav og sammenligner vilkår med andre banker, siger juridisk konsulent Andreas Ring Andersen.

Hvis du har oplevet denne udfordring og har brug for hjælp, kan du kontakte vores juridiske konsulent, Andreas Ring Andersen, på ara@artisten.dk med spørgsmål.


Priserne på erhvervskonti varierer markant

En erhvervskonto er langt fra gratis. De fleste banker tager både oprettelsesgebyr og løbende udgifter, som hurtigt løber op i flere tusinde kroner årligt.

Bank Oprettelse Årlige udgift Førsteårs-udgift
Lunar 995 kr. 2.890 kr. 3.885 kr.
Broager Sparekasse 2.500 kr. 1.800 kr. 4.300 kr.
Nykredit 3.000 kr. 1.428 kr. 4.428 kr.
Danske Bank 4.000 kr. 1.860 kr. 5.428 kr.
Sydbank 3.895 kr. 1.860 kr. 5.755 kr.
Arbejdernes Landsbank 3.000 kr. 3.000 kr. 6.000 kr.
Møns Bank 3.500 kr. 2.800 kr. 6.300 kr.
Jyske Bank 4.000 kr. 2.600 kr. 6.600 kr.
Nordea 4.800 kr. 1.980 kr. 6.780 kr.
Fynske Bank 5.000 kr. 2.388 kr. 7.388 kr.
(Kilde: Samlino, 2024)

Det er kun de otte største banker, der er forpligtet til at tilbyde en basal erhvervskonto: Danske Bank, Nykredit Bank, Jyske Bank, Nordea, Sydbank, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank. Hos Spar Nord og Vestjysk Bank afhænger prisen af individuel vurdering, og derfor findes der ikke offentlige takster.

Flere banker bliver forpligtet
I et skriftligt svar oplyser erhvervsministeriet:
”De pengeinstitutter, der er forpligtede til at tilbyde en basal erhvervskonto er de såkaldte SIFI-institutter. Derudover vil Finanstilsynet udpege en række større pengeinstitutter, som ligeledes skal tilbyde en basal erhvervskonto, hvis de i forvejen tilbyder en erhvervskonto til andre virksomheder og foreninger.”

Bekendtgørelsen, som udpeger de pågældende institutter, forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.