Foto: Maja Mohr Mortensen.

Artister og musikere, der ofte er selvstændige, freelancere eller kombinatører, har længe kæmpet med at få adgang til en erhvervskonto – en nødvendighed for at modtage honorarer, betale moms og holde styr på økonomien.

Selvom en ny lov trådte i kraft i januar 2025 for at sikre lettere adgang til en basal erhvervskonto, oplever mange fortsat problemer. Årsagen er, at bankerne stadig har stor frihed til at vurdere, hvornår en kunde skal have en erhvervskonto – og hvad den må koste.

”Der er ikke noget juridisk krav om, at man skal have en erhvervskonto, hvis man har en enkeltmandsvirksomhed eller en PMV (Personligt ejet mindre virksomhed). Problemet opstår, når bankerne selv vurderer, at du er selvstændig – også selvom du ikke har CVR-nummer – og derefter kræver, at du opretter en dyr erhvervskonto hos dem,” forklarer Andreas Ring Andersen, juridisk konsulent i Dansk Artist Forbund.

Store prisforskelle – og høje oprettelsesgebyrer

En gennemgang foretaget af Dansk Artist Forbund viser, at prisen for en erhvervskonto varierer markant fra bank til bank. Oprettelsen alene kan koste mellem 1.000 og 5.000 kroner, og samlet løber udgifterne i det første år op i alt fra 4.000 til 7.500 kroner.

Det gør det svært at planlægge økonomien for små virksomheder og kunstnere med svingende indkomst.

Læs mere her: Værd at vide om erhvervskonto

Minister: Bankerne svigter deres samfundsansvar

Ifølge erhvervsminister Morten Bødskov (S) svigter bankerne til tider deres samfundsansvar.

”Som jeg også tidligere har sagt, mener jeg ikke, at bankerne altid lever op til deres ansvar og særlige rolle i samfundet. Konkurrencen er ikke stærk nok, og det er for uigennemsigtigt at være bankkunde,” skriver han i et skriftligt svar til Dansk Artist Forbund.

Ministerens kritik flugter med de erfaringer, mange kunstnere deler: at bankernes vilkår er svært gennemskuelige og afhænger af, hvor god en kunde man ellers er i banken.

Det er særligt et problem for kunstnere, da mange i den gruppe ikke har stor økonomisk aktivitet i banken, fordi de ofte ikke kan få store lån til fx ejerbolig, da deres indkomst er ustabil.

”Det rammer skævt, når banken bruger de samme forretningsmodeller på kunstnere som på store erhvervskunder,” mener Andreas Ring Andersen.

Konsekvenserne kan være store

Uden erhvervskonto kan momsregistrerede virksomheder ikke få udbetalt overskydende moms. Det gælder også mange kunstnere og enkeltmandsvirksomheder, som er afhængige af adskillelse mellem privat og erhvervsøkonomi – både af hensyn til skat og regnskab.

Et medlem af Dansk Artist Forbund har endda fået lukket sin konto, fordi banken vurderede, at der var tale om selvstændig virksomhed – selvom medlemmet ikke har CVR-nummer og får størstedelen af sin indtægt som B-honorar.

”Det er vores vurdering, at medlemmet er i et lønmodtagerforhold. Han arbejder under instruktionsbeføjelse og opfylder de klassiske kriterier for ansættelse,” siger Andreas Ring Andersen.

Hvad siger loven?

Den nye lov skal sikre, at virksomheder og foreninger med CVR-nummer skal have nemmere adgang til en basal erhvervskonto i et af de otte største pengeinstitutter. Banken skal behandle ansøgningen inden for ti hverdage, og et eventuelt afslag skal begrundes.

Men loven giver stadig bankerne frihed til at afvise ansøgninger, hvis de vurderer, at der er risiko for hvidvask. Og det er netop her, mange oplever problemer:

Hvis banken ikke mener, at dokumentationen er fyldestgørende, bliver ansøgningen afvist – eller man bliver mødt med kravet om at oprette en erhvervskonto, hvis de vurderer, at man har for mange indbetalinger på sin privatkonto – også selvom man ikke har et CVR-nummer.

Et politisk spørgsmål?

Loven pålægger bankerne at tilbyde den basale konto “mod betaling af et rimeligt gebyr”, som fastsættes ud fra omkostninger og en rimelig fortjeneste. Men hvordan “rimelig” tolkes, er ikke nærmere defineret.

Det har ikke været muligt at få svar fra ministeren på, hvad der menes med “rimeligt”, og hvordan det skal tolkes. I et skriftligt svar oplyser Erhvervsministeriet:

”Finanstilsynet fører kontrol med, om institutterne opkræver urimelige gebyrer for fx en basal erhvervskonto. Er det tilfældet, kan Finanstilsynet påbyde instituttet at nedsætte gebyret. Derudover er det muligt at klage til Det finansielle nævn, hvis man oplever urimelige gebyrer.”

I samme skriftlige svar opfordrer erhvervsminister Morten Bødskov de danske bankkunder til at undersøge markedet for at se, hvor de finder det bedste tilbud.

Læs mere her: Overblik over priserne i ti udvalgte banker

Hvad kan du gøre?

Hvis din bank kræver, at du opretter en erhvervskonto, bør du:

  • Bed om en skriftlig begrundelse fra banken.
  • Sammenlign vilkår og priser i andre banker.
  • Kontakt juridisk rådgivning, fx i Dansk Artist Forbund.

“Vi anbefaler, at man altid får en skriftlig begrundelse og sammenligner vilkår,” siger Andreas Ring Andersen.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Dansk Artist Forbunds juridiske konsulent på ara@artisten.dk