Mange artister har svært ved at gennemskue barselsreglerne og en del falder mellem to stole, fordi de både er lønmodtagere og har eget firma. Nu kommer Dansk Artist Forbund med tre forslag til ændringer af loven om barselsdagpenge, så flere lever op til kravene.

For de fleste er en graviditet en glædelig nyhed, men for mange kunstnere kan det også være årsag til bekymringer. For de færreste er fuldtidsansatte lønmodtagere med dertilhørende løn under barsel. Ifølge en ny undersøgelse fra Koda lavet af tænketanken EQUALIS har syv ud af ti musikere vilkår, der gør indkomst under barsel mere udfordrende end for almindelige lønmodtagere.
En af dem, der kender problemer omkring barsel for kunstnere i praksis, er Dorthe Korfitzen, der er rådgiver i Dansk Artist Forbund.

Hun har indgående erfaring med barsellovgivningen, og de områder hvor kunstnerne ikke få den nødvendige sikkerhed. Derfor har hun også været med til at formulere flere helt konkrete ændringsforslag, som er på vej til det politiske niveau.

”Det ville sikre mange artister og musikskabere bedre, hvis loven bliver ændret så den også passer til kunstnernes arbejdsliv”, siger Dorthe Korfitzen.

Indtil reglerne bliver ændret, anbefaler hun individuel rådgivning, der starter med arbejdssituationen for den artist eller kunstner, der skal være forælder. De nuværende regler er ikke enkle og afhænger af om man er lønmodtager eller selvstændig, forklarer hun:

”Hvis man er ansat som lønmodtager, skal man leve op til tre krav for at have ret til barselsdagpenge: Man skal være ansat på den første dag i sin orlov eller dagen før og have arbejdet i mindst 160 timer i de seneste fire hele måneder inden orloven. Og så skal man have arbejdet minimum 40 timer om måneden for at være berettiget til barselsdagpenge.”

Falder mellem to stole

Hvis man er soloselvstændig med egen virksomhed, gælder der derimod andre regler. Så skal man have arbejdet i mindst 18,5 timer om ugen i mindst 6 måneder inden for de sidste 12 måneder. Desuden skal man have arbejdet den seneste måned inden orloven og have overskud i egen virksomhed.

Men hvis man både har lønindkomst og sin egen virksomhed, kan reglerne godt give udfordringer, forklarer Dorthe Korfitzen.
”Så skal man opfylde kravene for både lønansatte og for selvstændige, for at få dækket arbejde på begge områder. Og det er sjældent, vores medlemmer lever op til kravene i begge kategorier. Det betyder måske, at man kan få afslag som lønmodtager, men bliver godkendt til barselsdagpenge for selvstændige,” siger hun.

Artister og musikere har ofte et uforudsigeligt arbejdsliv, og opgaver og indtægter ligger ikke alt ikke fast mange måneder frem.
Derfor anbefaler Dorthe Korfitzen, at medlemmerne ringer, så snart de eller deres partner har en positiv graviditetstest.
”Det bedste råd er at ringe, så snart man er gravid. For det kan godt være kompliceret, hvis man både har lønindkomst og egen virksomhed. Og desuden, at medlemmer, der har egen virksomhed hvor overskuddet er begrænset, tegner statens sygeforsikring, der også dækker barsel.”

Tre løsningsforslag

Der er næsten 25.000 kunstnere herhjemme, hvilket både dækker over forfattere, musikere og billedkunstnere. Tallene stammer fra Danmarks Statisti, der også opgør halvdelen af kunstnerne som kombinatører, med både lønindkomst, honorarer og indtægter fra eget firma. Og netop den gruppe falder ofte mellem to stole, når det drejer sig om retten til barselsdagpenge.

”Hovedparten af alle danskerne er almindelige lønmodtagere, så lovgivningen er lavet med dem for øje. Men hvis man er medlem af en fagforening, så finder vi ofte en løsning, der betyder, at man kan få barselsdagpenge i et eller andet omfang. Det er sjældent, at jeg har en rådgivning, hvor et medlem slet ikke har optjent ret til noget. Men det kræver, at de henvender sig i god tid, for hvis først fødslen er lige op over, er det ofte for sent,” siger Dorthe Korfitzen.

Hun har sammen med Dansk Artist Forbund været med til at udarbejde tre forslag til ændringer af barselslovgivningen, der skal sikre, at selvstændige og kombinatører er bedre dækket af reglerne om barselsdagpenge.

”Det ene er beskæftigelseskravet for lønmodtagere, der handler om, at man skal være beskæftiget den dag, man går på orlov eller dagen før. Det vil vi gerne have ændret fordi branchen er fyldt med korte eller tidsbegrænsede ansættelser. Det andet handler om, at man ikke skal stille dårligere, bare fordi man er kombinatør. Det nye forslag indebærer at man kun skal opfyldet kravet i den ene kategori, men at man får kompensation for hele den kombinerede indtægt. Og det sidste forslag handler om, at statens sygeforsikring kunne udvides, så freelancere og kombinatører frivilligt kan komme ind i den, og som forsikrede få minimum 2/3 af satsen for barselsdagpenge” siger Dorthe Korfitzen.

”Det ville sikre mange af vores medlemmer bedre, hvis loven bliver ændret. Især den gruppe, der er kombinatører,vil få større tryghed og forudsigelighed omkring barsel og økonomi.”

Dansk Artist Forbund samarbejder med andre organisationer om at få det politiske niveau og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen til at se nærmere på forslagene om ændret beskæftigelseskrav og bedre vilkår for kombinatører.

Behovet for gode barselsregler gælder kunstnere indenfor alle køn – der er lidt over 13.000 kunstnere i Danmark under 50 år.

Barsel i musikbranchen

  • 7 ud af 10 musikere har dårlig adgang til indkomst under barsel.
  • 47 % af kunstnerne i undersøgelsen har ikke et godt kendskab til deres barselrettigheder
  • Musikkens fagforeninger rådgiver årligt i flere hundrede barselssager

Kilde: Barsel i musikbranchen, rapport af EQUALIS for Koda.

Tekst: Journalist Nanna Balslev

Foto: Artist Coco O fotograferet til magasinet Vores Børn. Fotograf Petra Kleis.