Styrelsens beslutningen er afslutningen på en sag der startede sidste år, hvor der opstod mistanke om karteldannelse mellem 10 danske spillesteder, der systematisk skulle have delt informationer om prissætning på artister. Efterfølgende kom der fokus på flere spillesteder, der også var mistænkt for at have indgået ulovlige prisaftaler.

Artister og musikere skal have en fair forhandling

I Dansk Artist Forbund er der tilfredshed med, at sagen er undersøgt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og at den alvorlige mistanke er lukket med en tydelig advarsel.

Der må ikke være tvivl om vilkårene for artisters og musikeres prisforhandlinger, og spillestederne skal følge de samme regler som alle andre, siger jurachef Jens Skov Thomsen:

”Artister og musikere har ret til en fri og fair forhandling og jeg er meget tilfreds med at styrelsen har taget emnet alvorligt og undersøgt sagen. Nu har de indskærpet reglerne overfor 38 spillesteder, dermed sætter de skabet, hvor det skal stå. Spillestederne har fået hvad der svarer til at få det gule kort, og den advarsel giver mulighed for at rette ind her og nu. Det er en fin afslutning for hele branchen, der peger fremad”

Ingen ulovligheder men problematisk adfærd

I behandlingen af sagen har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indhentet materiale og været på kontrolbesøg på flere spillesteder. Der er ikke truffet en afgørelse om hvorvidt spillestederne har haft en ulovlig adfærd, og styrelsen vurderer at ’ konkurrencen på markedet kan styrkes ved alene at give en vejledende indskærpelse’.

I en pressemeddelelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siger vicedirektør i styrelsen, Tine Rønde:

”Det er vores umiddelbare opfattelse, at spillestedernes adfærd i mange tilfælde har været problematisk, og vi har besluttet at indskærpe over for spillestederne, at konkurrencereglerne skal overholdes.”

Dansk Live: Et eftersyn er kærkomment

Spillestedernes egen brancheforening Dansk Live tager godt imod indskærpelsen og kalder den “en god anledning” til at tage emnet op igen. Spillestedsmiljøet har brug for et tjek, siger direktør Esben Marcher til netmediet Kulturmonitor.

“For de enkelte spillesteder er det positivt, at der ikke er yderligere konsekvenser og for spillesteds- og koncertmiljøet som et hele, er det kærkomment med et eftersyn,” siger han til mediet.

”Artister og musikere har ret til en fri og fair forhandling og jeg er meget tilfreds med at styrelsen har taget emnet alvorligt og undersøgt sagen."

Jens Skov Thomsen - chef for Jura i Dansk Artist Forbund